Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Österrikes förbundskansler Kurz sparkar inrikesministern – Frihetspartiet FPÖ lämnar regeringen

Från 2019
Uppdaterad 21.05.2019 05:44.
Sebastian Kurz.
Bildtext Sebastian Kurz

I Österrike lämnar nu Frihetspartiets ministrar den avgående regeringen med omedelbar verkan. Det här gör man kort efter att förbundskansler Sebastian Kurz på måndagskvällen sparkade inrikesminister Herbert Kickl.

Förbundskansler Kurz motiverade sitt beslut med att säga att det nu behövs en transparent och fullständig utredning av den så kallade videoskandalen.

Underförstått betyder det här alltså att Kurz inte litar på att inrikesminister Kickl ska kunna hålla i trådarna för utredningen som i första hand riktar sig mot den tidigare FPÖ-chefen och vicekanslern Heinz-Christian Strache.

En i smyg filmad video som visar Straches möte med en rysk investerare störtade under veckoslutet Österrike i en djup politisk kris.

I utbyte mot rysk hjälp inför valet 2017 lovade FPÖ-chefen Strache se till att den ryska kvinnans företag tilldelas statliga kontrakt.

Den kontroversielle Kickl

Enligt uppgifter som under lördagen sipprade ut kring krismötet mellan Kurz folkparti ÖVP och FPÖ, så försökte förbundskanslern redan då bli av med Kickl. Att han nu får gå är alltså ingen större överraskning.

Herbert Kickl
Bildtext Herbert Kickl

Herbert Kickl har ända sedan regeringen tillträdde varit den mest kontroversielle av FPÖ-ministrarna.

Hans ordval när han uttalade sig om att ”koncentrera” asylsökande till vissa platser, väckte uppståndelse redan efter några veckor på ministerposten.

Uppståndelse väckte också hans läckta interna skrivelse till polisen om att sluta kommunicera med vissa i hans tycke för kritiska österrikiska medier.

Den allvarligaste beskyllningen gäller ändå den österrikiska säkerhetstjänsten BVT. De reformer som Kickl har inlett, handlar enligt kritikerna bara om att slussa in eget FPÖ-folk på myndigheten.

En husrannsakan som gjordes på BVT ska enligt Kickls kritiker bara ha gjorts för att ta reda på om myndigheten har startat utredningar mot vissa högerextremister.

Diskussion kring Skypos skrivelse

I Österrike har det efter händelserna på BVT diskuterats om man utanför landet längre har förtroende för myndigheten.

Startskottet för diskussionen var bland annat en skrivelse av den finländska Skyddspolisen där man var ute efter information om en rysk diplomat.

Enligt den österrikiska tidningen Falter var skrivelsen adresserad till alla andra samarbetspartners utom just Österrike.

Som grund ser man på tidningen bland annat FPÖ:s nära kontakter till Ryssland.

Inrikesminister Herbert Kickl, liksom de övriga FPÖ-ministrarna ersätts nu med tjänstemän från ministerierna.

Meningen är att Kurz regering ska arbeta i den här sammansättningen fram till nyvalet i början av september.

Diskussion om artikeln