Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Åklagaren yrkar på villkorligt fängelse för M/S Mässkärs skeppare – ägaren kan få böter

Från 2019
Uppdaterad 22.05.2019 08:06.
Bild inne från rättsalen. De åtalade i M/S Mässkär-rättegången sitter ner. Domare , nämdemän och åklagaren syns också.
Bildtext Rättegången mot en av ägarna och skepparen inleddes på tisdagen.
Bild: Yle/Evert Rönnqvist

I dag, tisdag, åtalades skepparen och ägaren i fallet med M/S Mässkär. För skepparen yrkar åklagaren på ett kort villkorligt fängelsstraff eller ett kännbart bötesstraff och ägaren ett bötesstraff.

Det var den andra augusti ifjol som kryssningsbåten M/S Mässkär sjönk utanför Ådö fiskehamn i Jakobstad. Alla 27 passagerare som fanns ombord räddades av personer med båtar som kom till undsättning.

Båtens ägare åtalas för underlåtenhet att se till att fartyget är sjövärdigt. Båtens skeppare åtalas för framkallande av fara, underlåtenhet att se till fartyget är sjövärdigt och underlåtenhet att iaktta gott sjömanskap.

Skepparen saknade dessutom behörighet för den verksamhet som M/S Mässkär utförde.

Båten tog snabbt in vatten

Olyckan inträffade eftersom skepparen glömde att öppna kranen till kylslangen. Det här ledde till att ljuddämparen brann och materialet runtom smalt, varpå det uppstod ett hål i aktern och båten tog snabbt in vatten.

– Det går att vara efterklok, jag borde ha kollat kranen till kylslangen, sa skepparen till Yle Österbotten efter olyckan.

Enligt honom hade man kommit överens om att kranen till kylslangen alltid ska lämnas öppen. På olycksdagen var den stängd.

Genom avgasröret till M/S Mässkär syns var den överhettade ljuddämparen har smultit plasten runt om.
Bildtext Genom avgasröret kan man se rakt in i motorrummet på M/S Mässkär.
Bild: Yle/Evert Rönnqvist

Det var inte första gången ljuddämparen brann på båten.

– Det var ett hål på kanske 15 centimeter i diameter. Ljuddämparen har blivit utbytt åtminstone ett par gånger tidigare för att den brunnit men det har inte varit så våldsamt som nu, sade en av ägarna kort efter olyckan.

Artikeln uppdaterades 21.5 kl. 10.55 med mer information om åtalet.