Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mängden mässlingsfall har ökat både i Finland och globalt – risken för bredare spridning störst i Österbotten

Från 2019
En flicka med mässlingsutslag i ansiktet.
Bild: Mediscan / Alamy/All Over Press

I fjol insjuknade 16 personer i mässling i Finland, berättar THL. Det är fem mer än året innan. De som smittades hade varit utomlands. Också antalet enterokocksfall har ökat – de har tredubblats från 66 till 205. Enligt THL är mängden enterokocksfall ändå små.

Det är inte bara i Finland som antalet mässlingsfall var fler i fjol. Också i andra europeiska länder insjuknade fler i mässling.

– Under de senaste 12 månaderna har tiotusentals mässlingsfall rapporterats i europeiska länder, säger överläkare Taneli Puumalainen från THL.

De som insjuknade hade varit utomlands och smittan spred sig mest till personer i den nära familjen.

Den största risken för en bredare spridning av mässling var i Österbotten, där ett ovaccinerat barn insjuknade i ett område där vaccinationstäckningen var låg.

Puumalainen påminner alla om att kolla upp sin vaccination före man reser någonstans. Det här ska man göra senast en månad före resan.

Läkemedelsresistanta bakterier härjar

Under 2018 ökade också förekomsten av läkemedelsresistanta bakterier i Finland.

THL följer som bäst med fyra läkemedelsresistanta bakterier. Deras prevalens har ökat i Finland om man jämför med året innan.

Speciellt mängden enterokocksfall har ökat – de har tredubblats om man jämför med år 2017. Också resistensen hos gramnegativa stavbakterier ökar (enterobacteriaceae). Fallen ökade från 48 till 73 under 2017–2018.

Överläkare Puumalainen säger att situationen i Finland är mycket bra jämfört med övriga världen. Det här tack vare ett effektivt behandlingssystem och bra hygien på sjukhus.

– Förekomsten av mikrobernas läkemedelsresistens är oroande. Det är ett stort globalt problem och det har en stor inverkan på priser och hur effektiva antimikrobiella läkemedel man använder i framtiden, säger han.

Förekomsten av TBE och rabies ökar också

Under 2018 var antalet rapporterade fall av TBE 79 till antalet, vilket är lika mycket som året innan. Antalet TBE-fall har ökat under de senaste åren.

De flesta som insjuknade i TBE under fjolåret bodde inom riskområden för TBE. Förekomsten av sjukdomen har ökat speciellt i det sydvästra området kring Lojo sjö.

De som bor inom det området rekommenderas nu vaccinera sig.

Fästing som kryper på finger.
Bild: Yle/Filemon von Numers

Personer exponeras också allt mer för rabies. Under år 2018 var fallen 71. 32 exponerades för rabies i Thailand, 13 i Indonesien och resten i övriga länder. Mer än en tredjedel av fallen hade orsakats av hundbett.

Också katter, apor, hästar och fladdermöss kan sprida rabies. THL rekommenderar att man undviker att röra djur, speciellt hundar, katter och apor, då man reser utomlands.

I stora drag är situationen gällande smittsamma sjukdomar i Finland enligt honom stabil. Puumalainen påpekar att man under det senaste året inte haft några stora epidemier eller händelser som hotat folkhälsan.

Diskussion om artikeln