Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM i dag: Fem frågor inför Lejonens sista gruppmatch – kvartsfinalmotståndet kan klarna snabbt

Från 2019
Uppdaterad 21.05.2019 12:23.
Finländska spelare jublar efter ett mål i VM.
Bildtext Gruppspelet har hittills bjudit på jubel för Lejonen, håller poängsviten i sig också i den sista matchen mot Tyskland?
Bild: All Over Press

Finland avslutar gruppspelet med en lunchmatch mot Toni Söderholms Tyskland, men dagens största fråga handlar om vem Lejonen får möta i torsdagens kvartsfinal. Svaret kanske kommer först vid midnatt, men det hela kan också kännas klart redan till eftermiddagskaffet.

Finland–Tyskland

Kosice, klockan 13.15.
Snacka om matchen och Lejonen med Sebastian Backman och Christoffer Herberts i Yle Sportens chatt, som öppnar på vår hemsida klockan 12.45.

Efter att Finland tagit poäng i sex raka VM-matcher och redan säkrat en plats bland de två bästa i gruppen väntar nu Tyskland i en tidig match i den sista omgången.

Att tidigare finländska VM-spelaren Toni Söderholm nu tränar det tyska laget ger onekligen en extra krydda åt matchen. Här fem andra nyckelfrågor inför matinéföreställningen i Kosice.

1. Vad händer samtidigt i Bratislava?

Inför den sista gruppspelsdagen är hela fyra alternativ möjliga för Finland när det gäller kvartsfinalmotståndare: Schweiz, Tjeckien, Sverige och Ryssland.

Exakt samtidigt som Finland möter Tyskland spelas matchen Tjeckien–Schweiz i Bratislava. Om Finland tar minst två poäng mot Tyskland och Schweiz tappar poäng mot Tjeckien är det klart att det blir Finland–Schweiz i kvarten. Rycker Finland och Tjeckien upp tidiga ledningar i sina matcher försvinner dagens dramatik för Lejonen.

Om Finland däremot förlorar mot Tyskland blir inget klart före dagens sena matcher USA–Kanada och Sverige–Ryssland. Och om Schweiz tar tre poäng mot Tjeckien får Finland också vänta på besked om vem som väntar i kvarten, fast Lejonen skulle ta en bekväm seger.

2. Påverkar starttiden tempot?

Matchen inleds klockan 12.15 lokal tid, vilket kan bädda för en småseg och sömnig tillställning. Hockeyspelare har en viss vana vid att träna och spela också tidigt på dagen, men Lejonens tre senaste matcher i Kosice har startat klockan 20.15, och en så stor tidsmässig omställning blir nödvändigvis inte det lättaste att hantera smidigt.

När dessutom insatserna är rätt låga, inte minst med tanke på det oklara läget i den andra gruppen, är det inte realistiskt att förvänta sig någon hockeyklassiker.

3. Tar Tyrväinen chansen att leverera?

Juhani Tyrväinen har hittills i VM gjort ett strålande jobb som center i någon av Finlands grovjobbarkedjor och i numerärt underläge. Nu får han en ny uppgift, med två riktiga snipers på yttrarna i Lejonens första kedja.

Både Toni Rajala (totalt 32 mål för Biel-Bienne) och Niko Ojamäki (24 mål för Tappara) har starka säsonger bakom sig och kan sätta puckar i nät om de får rätt framspelningar. Serverar Tyrväinen dessa? I så fall har en viktig pusselbit i Lejonens lagbygge till slut fallit på plats.

4. Hur reagerar Leon Draisaitl på kritiken?

Garanterat oerhört väl medveten om vad han gjorde valde Tysklands tränare Toni Söderholm att inför medierna kritisera lagets storstjärna Leon Draisaitl för jobbet hittills i VM.

Edmontonanfallaren gjorde 50 mål i NHL den gångna säsongen, men det defensiva slitet i Kosice har lyst med sin frånvaro. Leder kritiken till att Draisaitl drar på sig blåstället och jobbar som aldrig förr, eller kan det hela rentav leda till en schism mellan lagets tränare och ledande spelare?

5. Fortsätter Finland att hålla tätt?

På sex matcher hittills i VM har Finland bara släppt in sju mål, och endast tre av dessa mål efter spel med fem mot fem.

Oerhört imponerande, och frågan är nu om den defensiva disciplinen håller i sig genom precis hela gruppspelet eller om ett tyskt anfallsspel som bygger på fart och snabbhet kan hitta luckor i Lejonens försvar.

Finlands kedjor:

Målvakt
30 Kevin Lankinen (45 Jussi Olkinuora)

1.
25 Toni Rajala - 21 Juhani Tyrväinen - 20 Niko Ojamäki
4 Mikko Lehtonen - 55 Atte Ohtamaa

2.
82 Harri Pesonen - 65 Sakari Manninen - 24 Kaapo Kakko
40 Petteri Lindbohm - 28 Henri Jokiharju

3.
19 Veli-Matti Savinainen - 76 Jere Sallinen - 71 Kristian Kuusela
70 Niko Mikkola - 7 Oliwer Kaski

4.
41 Joel Kiviranta - 91 Juho Lammikko - 12 Marko Anttila
50 Miika Koivisto - 58 Jani Hakanpää

Diskussion om artikeln