Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fängslade katalanska politiker som valts in i det spanska parlamentet frigavs temporärt, fick applåder i parlamentet - och återbördas till fängelset igen

Från 2019
Jordi Sanchez, Jordi Turull, Josep Rull i parlamentet i Spanien 21.5.2019
Bildtext Jordi Sanchez, Jordi Turull, Josep Rull i parlamentet i Spanien 21.5.2019
Bild: AFP / Lehtikuva

Fem fängslade katalanska separatistledare valdes i april in i det spanska parlamentet. De måste nu ge över sin plats till en kollega eller ta risken att inte få närvara vid viktiga omröstningar.

Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Turull och Jordi Sanchez blev inröstade i parlamentets underhus och Raul Romeva i överhuset i parlamentsvalet i Spanien den 28 april.

Efter ett domstolsbeslut kunde de fem politikerna temporärt friges för att registrera sig som parlamentsledamöter, erhålla dokument och delta i öppningssessionen i parlamentet. Efter det måste de återvända till det strängt bevakade fängelset utanför Madrid.

De fem katalanska politikerna ställs inför domstol i Spanien för att de engagerade sig i självständighetsomröstningen i den spanska regionen Katalonien 2017 och den därpå följande - och misslyckade - självständighetsförklaringen.

Enligt de spanska myndigheterna har de katalanska politikerna brutit mot landets konstitution.

Parlamentet i Spanien
Bildtext Spaniens parlament
Bild: AFP / Lehtikuva

- De ville tysta ner oss och marginalisera oss, men valet gav oss vår röst tillbaka. Vi besegrade förtrycket via den makt som valet gav oss, har Oriol Junqueras sagt i en skriftlig intervju för nyhetsbyrån AFP.

- Det faktum att vi är frihetsberövade politiska fångar är en stor anomali. Det skedde för att vi ordnade en folkomröstning, och vi kommer inte att ge upp våra anspråk på självständighet eller rätten till självbestämmande.

Junqueras fängslades i november 2017 då han valde att stanna kvar i Spanien och inte fly utomlands efter den misslyckade självständighetsförklaringen. Han riskerar att få en 25 års fängelsedom om han döms.

Oriol Junqueras ställer också upp som kandidat för regionpartiet European Free Alliance i EU-valet nästa veckoslut.

 Jordi Sanchez
Bildtext Katalanen Jordi Sanchez i den spanska parlamentsbyggnaden 20.5.2019
Bild: AFP / Lehtikuva
De fem fängslade katalanerna togs emot med applåder i parlamentet - Spela upp på Arenan

Varierande åsikter om de invalda katalanerna

Pablo Iglesias, ledare för det vänsterinriktade partiet Podemos, sade i dag att de fängslade katalanska ledarna borde ha rätt att representera det folk som har röstat på dem.

Ledaren för center-högerpartiet Ciudadanos, Albert Rivera, sade för sin del att hans parti kommer att be parlamentet förbjuda de fängslade katalanska ledamöterna att delta i parlamentssessioner.

Enligt honom är deras deltagande "opassande".

I dag fick de fem fängslade vara närvarande vid valet av talmän för parlamentet. Premiärminister Pedro Sanchez föreslog att två socialistiska, katalanska parlamentariker skulle väljas till talmän - en fingervisning om den roll han vill ge den politiskt labila regionen under hans mandatperiod.

Har suttit fängslade i över ett år

De fem katalanska politikerna har hållits fängslade i över ett år och rättegången mot dem och en rad andra katalaner pågår fortfarande. Åtalspunkterna är revolt, uppvigling, maktmissbruk och missbruk av allmänna medel.

Nu står de inför ett val då de återbördas till sina fängelseceller: Att ge upp sina mandat och överföra dem på en partikollega eller att ta risken att vara parlamentariker men inte få närvara vid viktiga omröstningar i parlamentet.

"Befria politiska fångar" är budskapet från demonstranter i Barcelona 15.5.2019
Bildtext "Befria politiska fångar" är budskapet från demonstranter i Barcelona 15.5.2019
Bild: AFP / Lehtikuva


Källor: Reuters, AFP, AP

Diskussion om artikeln