Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Myndigheterna varnar: Det finns tonvis av olagliga bekämpningsmedel på marknaden

Från 2019
Uppdaterad 21.05.2019 11:17.
En vit sil full med jordgubbar ovanför en bricka med några jordgubbar och blad. Bakgrunden är grön.
Bild: Mostphotos

Tio procent av de växtskyddsmedel som förekommer på den europeiska marknaden är olagliga. De kan vara farliga för både hälsan och miljön, varnar Säkerhets- och kemikalieverket Tukes.

Tullen och Tukes har intensifierat sitt samarbete för att hindra att olagliga produkter kommer ut på den finländska marknaden.

Förra året påträffades sammanlagt 360 ton olagliga växtskyddsmedel vid en gemensam intensivövervakning i 26 länder i Europa.

Undersökta ämnen ersätts med billiga kopior

Det handlar om förfalskade eller icke godkända produkter, som kan vara farliga för hälsan och miljön. Överinspektör Lotta Kaila på Tukes säger att det finns många frågetecken kring de olagliga produkterna.

- Ämnen som är godkända och undersökta kan ha ersatts med billigare ämnen eller utelämnats helt och hållet. Produkten blir då billigare, men den är inte längre lämplig och säker, påpekar Kaila.

Dessutom handlar den olagliga importen om ekonomisk brottslighet, som betyder sänkt lönsamhet för de företag som följer lagen.

I Finland får endast produkter som Tukes har godkänt användas och import av dessa produkter kräver tillstånd av Tukes.

På Tukes webbplats kan du kolla vilka ämnen som är tillåtna i vårt land.

Jordgubben - en bov?

Den amerikanska miljöorganisationen Environmental Working Group, EWG, har på ett globalt plan varnat särskilt för att jordgubbar innehåller mycket rester av bekämpningsmedel.

Också i år toppar jordgubbarna den så kallade Dirty Dozen-listan som EWG sammanställer, eller det smutsiga dussinet.

Spenat, nektarin, äpple och vindruva är andra frukter och grönsaker som placerar sig högt upp på listan, medan avocado innehåller lite rester, säger EWG.

Diskussion om artikeln