Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Malajerna frossar på natten och sätter hälsan på spel under ramadan - men de stränga reglerna gäller inte alla under fastemånaden

Från 2019
Svenska Yles medarbetare Björn Ådahl.
Bildtext Björn Ådahl berättar om sina betraktelser av ramadan i Georgetown, Malaysia.
Bild: Yle/Jyrki Valkama

I Malaysia begår muslimerna ett brott ifall de inte fastar från gryningen till solnedgången under den heliga fastemånaden ramadan. När solen har gått ned ägnar sig många familjer åt frosseri som kan pågå långt in på natten.

Ett foto av en buffé med många färggranna rätter fångade mitt intresse när jag häromdagen läste dagstidningen. Ovanför fotot gjorde en rubrik reklam för ”ett härligt urval av malajiska läckerheter”.

Det var frågan om en annons om en festmiddag som varje kväll serveras på en restaurang under muslimernas fastemånad, ramadan.

Jag var förvånad, för jag har alltid förknippat ramadan med avhållsamhet och en spartansk livsföring.

Här i det tropiska Malaysia måste de som fastar onekligen vara uthålliga. I skuggan är det hela tiden minst 30 grader varmt, och många muslimska malajer arbetar utomhus.

Det är helt enkelt svårt att förstå hur de klarar sig utan vatten från gryningen till solnedgången.

Glada malajer, välkänt Finland

Annonsen om ramadanmiddagarna var så lockande att min hustru och jag bestämde oss för att prova. Det visade sig att en hel del gäster var på plats, och många var uppsluppna muslimska malajer.

Ett buffébord med olika maträtter.
Bildtext Många restauranger bullar upp festliga ramadanbufféer. De uppskattas också av malaysier som inte är muslimer.
Bild: Björn Ådahl \ Yle

De som märkte oss blev glatt överraskade och hälsade oss välkomna. En del var oroliga för att vi skulle tycka att maten var för starkt kryddad.

Andra berömde vårt hemland när de fick höra att vi kommer från Finland. Också här i Malaysia har Finland ett upplyftande gott rykte.

Vanligt med viktökning trots fasta

Flera rätter var förträffliga. Uppenbarligen var de malajiska gästerna av samma åsikt, för de fyllde tallrik efter tallrik med mat.

Gästerna struntade med andra ord i de råd som många läkare har varit måna om att ge i samband med ramadan.

Det är nämligen vanligt att folk skadar sin hälsa genom att äta för mycket när de bryter den dagliga fastan.

En kvinna tar chokladsås från ett buffébord.
Bildtext Malajerna äter stora mängder sötsaker under ramadan. Många går upp i vikt även om de fastar på dagarna.
Bild: Björn Ådahl \ Yle

I första hand gäller det så klart för förhållandevis välbärgade muslimer, men sådana finns det en hel del av i Malaysia. Den här restaurangen är en av många här i Georgetown som bullar upp ramadanbufféer.

Många kulturer, stränga lagar

I och med att Malaysia är ett mångkulturellt land fastar bara en del av folket. Det gör det hela komplicerat.

Nästan 40 procent av invånarna är inte muslimer. Också under ramadan kan de alltså smörja kråset när de har lust.

Färgranna försäljningsstånd med mycket dadlar.
Bildtext Dadlar är en central ingrediens i malajernas ramadandiet. I livsmedelsbutikerna finns det särskilda avdelningar där det enbart säljs dadlar av alla de slag.
Bild: Björn Ådahl \ Yle

För tjugo år sedan infördes en lag som bestämmer att muslimerna däremot begår ett straffbart brott om de på dagarna under ramadan äter, dricker, röker eller har sex.

Sedan dess har en hel del människor varje år blivit bötfällda eller fått korta fängelsestraff för att ha brutit mot den lagen.

Riskabel försäljning, ihärdiga poliser

Likadana straff väntar också dem som före klockan tre på eftermiddagen säljer mat eller dryck åt muslimer. Kontroversiellt nog gäller det också för försäljare som inte själva är muslimer.

Den civilklädda religiösa polisen är speciellt aktiv under ramadan, så folk måste vara på sin vakt.

Muslimerna begår ett straffbart brott om de på dagarna under ramadan äter, dricker, röker eller har sex.

Kvinnornas klädsel visar vanligen om de är muslimer eller inte, men när det gäller männen kan malaysierna inte alltid vara säkra.

Det uppstår därför pinsamma situationer när misstänksamma matförsäljare eller servitörer kräver att kunden ska bevisa att han inte är muslim. Det kan vara lättare sagt än gjort.

Till saken hör att den indiska minoriteten består av både muslimer och icke-muslimer, och att också en liten del av den kinesiska minoriteten är muslimsk. Verkligheten är som sagt invecklad.

Festlig avslutning, fortsatt frosseri

Nu ser i varje fall de flesta fram emot att ramadan efter ett par veckor tar slut. Då firar muslimerna en av sina viktigaste högtider som här i Malaysia kallas Hari Raya Aidilfitri.

Ett skyltfönster och en skylt som säger Ramadan sale.
Bildtext I samband med ramadan ska muslimerna skaffa sig nya kläder och prydnader för hemmen. Under Hari Raya Aidilfitri klär sig malajerna i sina nya festdräkter.
Bild: Björn Ådahl \ Yle

Höjdpunkten är en påkostad festmåltid som avslutar fastemånaden. Läkarna kan inte göra annat än att ta sig för pannan.

Diskussion om artikeln