Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Åländska Paf återbetalar förskingrade pengar: “Sluter ett öppet sår i samhället”

Från 2019
Uppdaterad 22.05.2019 09:25.
Pafs entréskylt i Mariehamn

Ålands Penningautomatförening återbetalar de 780 000 euro som förskingrats, meddelade spelbolaget på tisdag.

- Det finns egentligen inga vinnare i en sådan här situation, säger styrelseordföranden Jan-Mikael von Schantz.

- Vi tror att det här var det enda värdiga sättet att avsluta den här affären på. Det har gått sju år nu sedan förskingringen uppdagades och alla på Åland har tagit ställning i frågan och har en åsikt i den, säger von Schantz.

Man väljer både att fria bokförarens affärpartner, som tidigare ansetts vara delskyldig, från all återbetalningsskyldighet och att betala tillbaka även de av de förskingrade pengarna som inte spelades bort, närmare 100 000 euro av den totala summan.

Samtidigt förtydligar både von Schantz och spelbolagets vd Christer Fahlstedt att man undviker att bedöma om den tidigare ledningen och styrelsen agerat fel till att börja med.

Jan-Mikael von Schantz är styrelse
Bildtext Pafs styrelseordförande Jan-Mikael von Schantz
Bild: Marika Kvarnström/ÅRTV

- Vi vill inte se det här beslutet som att vi erkänner att vi gjort något fel eller recensera tidigare ledningar eller styrelsers agerande. Det har gått sju år och vi är klokare, har facit i hand och gör den här bedömningen nu för att vi bedömer att det är rätt beslut att ta, säger von Schantz.

Några av de företagare vars pengar förskingrades har redan tackat ja till Pafs erbjudande, bland dem Stig Grönlund, delägare av företaget Matkreatören i Mariehamn, och tandläkaren Erik Rustner.

Det misstänkta brottet skedde under åren 2009-2012 då en av Pafs spelkunder spelade på bolagets onlinespel med förskingrade medel.

Kunden, som var bokförare hade under den här perioden lurat 15 personer på sammanlagt 800 000 euro. Den största delen av summan spelades bort på Pafs internetspel.

Inget prejudikat

Paf införde i samband med sin bolagsstämma i början av maj en övre gräns för hur mycket pengar en spelare kan förlora på ett år.

Förlorar man 30 000 euro låses en försäkran om att en liknande händelse inte ska kunna inträffa igen.

- Samtidigt vet vi ju att inget system är vattentätt, både tekniska fel och mänskliga misstag kan inträffa så det går inte att fullständigt utesluta att något liknande kan hända igen. 30 000 euro kan också vara alldeles för mycket pengar att förlora för många spelare, och det måste vi vara ödmjuka och inse.

Pafs vd Christer Fahlstedt
Bildtext Pafs vd Christer Fahlstedt
Bild: Paf

Fahlstedt vill ändå förtydliga att det beslut man tar i dag inte ska ses som ett prejudikat om en liknande situation ändå skulle uppstå i framtiden.

- Skulle de relevanta myndigheterna i framtiden anse att vi betett oss bristande får vi rätta oss efter det beskedet, men vi vill inte att det här ska bli ett prejudikat på något sätt. De relevanta myndigheterna fanns inte här när det här hände, vilket gör det till ett unikt fall. Det är rätt beslut för oss att ta nu, men det påverkar inte liknande situationer i framtiden, säger Fahlstedt.

Oklart om samfundsbot

Enligt von Schantz har man på Paf ännu inte tagit ställning till hur man ska förhålla sig till den samfundsbot för penningtvätt av oaktsamhet som Åbo hovrätt i april i år femdubblade till 250 000 euro.

- Vi har tid kvar på oss att fundera på om vi ska överklaga och det kommer upp på styrelsens bord senare i veckan. Det finns olika aspekter, olika möjligheter och risker med att söka resning, och det är för tidigt att säga i nuläget vad vi kommer att göra, säger von Schantz.

I en tidigare intervju med Ålands radio sade von Schantz att han personligen trodde att Paf skulle överklaga, eftersom domen i fallet kan komma att bli prejudicerande för andra spelbolag.

Felix Quarnström, ÅRTV

Diskussion om artikeln