Lejonanalysen: Orutinerat Finland kastade bort poängen – det märktes att matchens storstjärnor var tyska
Det var framför allt två saker som oroade vänner av Lejonen inför starten på årets VM: Orutinen och bristen på spetskompetens. I sex matcher var det aldrig något problem, men i den sjunde blev de faktorerna avgörande. Och efter 2–4 mot Tyskland blir den åttonde matchen vansinnigt svår.
Helhetsintrycket: Tre bortkastade poäng
Så överlägset som Finland var i den första perioden borde Lejonen ha avgjort matchen redan där. 15–3 i skott och ett helt ofarligt Tyskland.
Men så bjöd Atte Ohtamaa på ett tyskt mål och det var ologiskt nog oavgjort efter den första perioden.
I andra perioden upprepades historien. Finland tog ledningen på nytt och hade alla chanser att rycka ifrån. Då var det Niko Mikkolas tur att missa grovt och ordna likaläge inför slutperioden.
Tyskland avslutade sedan starkare och Finland kunde bara gräma sig över att inte ha tagit vara på chanserna under matchens första halva.
Orutinen gjorde att laget inte kunde knyta ihop säcken, och bristen på erfarenhet gjorde att truppen blev lamslagen när den för första gången i turneringen tvingades jaga i underläge i den tredje perioden. Tysklands seger med 4–2 kändes till slut märkligt logisk med tanke på hur första 35 sett ut.
Avgörandet: Planens kungar var tyskar
När det gäller bredd ligger Finland givetvis långt före Tyskland på hockeyfronten. Men i årets VM-turnering är det många motståndare som har vassare spets än Lejonen, och i gruppavslutningen blev det avgörande.
Det finländska laget har ingen lika stor stjärna som Leon Draisaitl, som med sina 2+1 var matchens klart bästa utespelare. Och till skillnad från Finland har Tyskland också en NHL-målvakt. Philipp Grubauer var strålande och vann målvaktskampen mot Kevin Lankinen.
På tal om NHL-spelare gjorde också Dominik Kahun mål. Lejonen har som bekant ingen. Det syntes.
Underhållningsvärdet: 7/10
Att Slovakien hade match några timmar senare bidrog till fullsatta läktare och bra stämning, och även om den allra största laddningen saknades på isen blev det en rätt sevärd match, tempomässigt hyfsad med gott om snabba spelvändningar.
Finland startade strålande, Tyskland avslutade starkt och spänningen höll i sig till slutminuten.
Snackisen: Chansen att få Schweiz brändes
Huvudfrågan inför matchen var klar: vem väntar i torsdagens kvartsfinal? Det faktum att Schweiz samtidigt i Bratislava till slut fick ge sig mot Tjeckien betyder att en planenlig finländsk seger mot Tyskland hade betytt schweiziskt motstånd i kvarten.
Nu blir det med allra största sannolikhet Sverige. Om (stort om) Tre Kronor fäller Lejonen ur VM på torsdag kommer förlusten mot Tyskland att ältas ännu mer efteråt, som matchen som i praktiken fällde Finland från medaljkampen.
Utropstecknet: Toni Söderholm!
Vilken start han fått på sin sejour som förbundskapten! 15 poäng i ett gruppspel är manna för Tyskland, och segern mot Finland en väldigt stor fjäder i hatten.
Hans behandling av Leon Draisaitl tyder också på fingertoppskänsla. Söderholm kritiserade öppet den tyska storstjärnan inför matchen, med följden att Draisaitl gav svar på tal genom att göra sin bästa match hittills i VM.
Frågetecknet: Vad är det med plexiglasen i Slovakien?
Hur många längre spelavbrott kan det egentligen bli i en VM-turnering för att plexiglasen flyger iväg efter tacklingar och vaktmästare måste in och fixa?
Oändligt många, är svaret i Kosice.
Lejonkungarna:
Tre stjärnor: Kaapo Kakko
Målet saknades och någon poäng blev det inte. Men 18-åringen var den klart mest synliga spelaren i Lejonlaget. Sättet som han uppträdde på i underläge var speciellt imponerande, när det krävdes som mest var det han som klev fram och än en gång försökte bära hela laget på sina axlar. Hade mest speltid av alla finländare.
Två stjärnor: Harri Pesonen
Samarbetet med Kakko fungerar fint, och är en orsak till att supertalangen gjort en så stark turnering. Pesonen gjorde också ett påpassligt mål och var matchen igenom en av de hungrigaste Lejonen.
En stjärna: Mikko Lehtonen
Som så många gånger förr i turneringen Finlands bästa back. Under en match när många av hans försvarskollegor svajade till var Lehtonen stabil, och hans bössa låg också bakom det finländska öppningsmålet.
Fortsättningen: Hur ska det här laget kunna slå Tre Kronor?
Om Sverige inte slår Ryssland med tre mål eller mer blir det Lejonen–Tre Kronor på torsdag. Sverige har inte imponerat hittills, men så som Finland uppträdde mot Tyskland är det svårt att se hur Lejonen skulle kunna skaka om ett svenskt lag som har så otroligt mycket större individuell skicklighet.