Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jalonen bister efter Lejonens förlust: “Spelar vi så där tar VM slut på torsdag”

Från 2019
Jukka Jalonen håller ett snack med sina finländska spelare.
Bildtext Jukka Jalonen fick inte ut maximalt av sitt finländska landslag mot Tyskland.
Bild: All Over Press

Fel inställning, dålig koncentration, brist på ödmjukhet och slarvigt försvarsspel. Lejonens tränare Jukka Jalonen var missnöjd med det mesta efter att Finland slängt bort gruppsegern med en 2–4-förlust mot Tyskland.

Årets finländska VM-lag har gjort ett bra gruppspel – med hårt arbete och disciplinerat lagspel som ledord.

Men mot Tyskland var det motståndarna som jobbade hårdare och spelade smartare.

Inte undra på att Jukka Jalonen såg ut som ett åskmoln i intervjuzonen efter VM:s första finländska nollpoängare.

– Vi stod för ett slappt försvarsspel som vi garanterat kommer att granska på video ihop. Spelar vi så där tar matcherna slut på torsdag. Vi måste försvara starkare och inte stå där med klubban upp mot himlen, dundrar Jalonen med den kommande kvartsfinalen i tankarna.

– För oss gäller det att få ut maximalt ur vår trupp. Vi hade helt tillräckligt med chanser. Med de lägena vi hade borde vi ha vunnit, säger Jalonen efter en match där Finland vann skottstatistiken med 41–21.

"Handlar om enkla saker"

Men i stället för tre säkra poäng blev det en förlust som gjorde att Finland missade chansen att ta hand om första platsen i Kosicegruppen.

– Tyskland har ett bra lag. Om vi inte är helt på topp, som i dag, kan vi förlora, säger Jalonen.

– Bristen på koncentration och ödmjukhet märktes ibland. Varför vet jag inte men det måste rättas till. Kanske fanns det en känsla av att den här matchen inte var så viktig. Det handlar om enkla saker, att göra det vi kommit överens om, konstaterar Lejontränaren.

"Påminna om vad bra lagspel innebär"

Gruppspelet är nu ett avslutat kapitel för Finland och Lejonen åker med svansen mellan benen tillbaka sitt hotell och inväntar en kvartsfinalmotståndare som med allra största sannolikhet blir Sverige.

Saldot: Fem segrar, en förlängningsförlust och ett magplask mot Tyskland. Kunde ha varit bättre, men kunde sett till förutsättningarna också ha varit värre.

– Jag är nöjd över att vi är bland de två bästa och får stanna här och spela kvartsfinal, sammanfattar Jalonen och avslöjar vad han framför allt kommer att ta upp med sin trupp i efteranalysen av Tysklandsförlusten.

– Jag ska påminna om vad bra lagspel innebär och vilka uppoffringar det kräver.

Diskussion om artikeln