Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Final nummer fyra direkt på Yles kanaler: Nico Rönnbergs dagsform avgör om mästerskapskepsarna plockas fram i Britas

Från 2019
Uppdaterad 22.05.2019 17:43.
Programmet är inte längre tillgängligt
FM-final i handboll Dicken - Cocks (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

I söndags testades Cocks för första gången riktigt på allvar mot inhemskt motstånd den här säsongen. Då steg Nico Rönnberg fram och ledde sitt lag till en 28–25-seger över Dicken. Den halvskadade 27-åringen måste leverera även i kväll om Cocks vill fira klubbens elfte FM-guld.

Vad?

Den fjärde handbollsfinalen mellan Dicken och Cocks spelas på Helsingforslagets hemmaplan i Britas bollhall.

Cocks leder finalserien med 2–1 i matcher efter att Riihimäkilaget vann den senaste drabbningen som avgjordes i Sjundeå i söndags.

Blir det en Cocksseger i kväll firar klubben sitt sjunde FM-guld i följd. Vinner Dicken håller laget sina gulddrömmar i liv och vi får se en femte och avgörande final som på damsidan.

Vem?

I den första finalen stod Nico Rönnberg för endast tre mål men Cocks lyckades vinna då Teemu Tamminen var på strålande spelhumör.

I den andra finalen stod Rönnberg som lider av en slutkörd högeraxel för fyra mål och då Tamminen inte hade sin bästa kväll lyckades Dicken vinna efter att ha visat upp fina takter i så gott som hela matchen.

Då finalserien stod och vägde på allvar steg målsprutan Rönnberg fram med buller och bång. 27-åringen överlistade landslagsmålvakten Mikael Mäkelä tre gånger under matchens fyra första minuter och efter knappa kvarten var spelad hade Rönnberg nätat vid fem tillfällen.

Vänsterbackens slutsaldo landade på sju fullträffar men det var tack vare honom som Dicken inte behöver ställa skumvinsflaskorna i kylen inför kvällens final.

Den största frågan inför den fjärde matchen är om Rönnberg har lyckats ladda om. Hittar han samma glöd som vi såg i söndags? Klarar han av att anstränga sin slitna kastarm till den grad att Cocks att kan sätta punkt för sin långa säsong?

Jag tror att Cockstränaren Gintaras Savukynas och klubbpresidenten Jari Viita funderar i samma banor.

Cockstränaren Gintaras Savukynas.
Bildtext Gintaras Sasvukynas jagar sitt tredje FM-guld med Cocks.
Bild: Handbollförbundet/Tomi Hänninen

Även hos Dicken lever gulddrömmen även om den fick en hård törn i söndags. Laget har bevisat att de klarar av att besegra Cocks på hemmaplan (senast för fem dagar sedan) och nu har Dicken haft två dagar tid på sig att klura ut en taktik som biter på förhandsfavoriten.

Inför den tredje finalen ändrade Savukynas på Cocks försvarsformation vilket bar frukt då laget lyckades nolla spelmotorn Benny Broman. Har Björn Monnberg några dylika knep på lager som Dickentränaren plockar fram i kväll?

Dickens tränare Björn Monnberg och Valdar Noodla våren 2019.
Bildtext Björn Monnberg och Valdar Noodla försöker se till att finalserien avgörs på lördag.
Bild: Yle/Kristian Karlsson

Timmy Thor fanns inte i protokollet i den förra matchen och hans medverkan är oklar. Anton Rémy fick i söndags en obehaglig smäll i början av andra halvlek och var aldrig nära att återvända till planen.

En misstänkt hjärnskakning kan mycket väl ha satt punkt för högerytterns finalserie. Saknas Rémy får Gusten Montonen kliva fram och bevisa vad han går för.

Dickens Anton Rémy försöker göra mål bakom Cocksmålvakten Vitalii Shitsko.
Bildtext Anton Rémys medverkan är ett stort frågetecken.
Bild: Handbollförbundet/Tomi Hänninen

För att Dicken ska lyckas förlänga sin säsong behöver Max Granlund och Filip Söderlund återigen visa upp sig från sin bästa sida. Duon verkar ha fysiken i skick och spelarna borde orka slita för sitt Dicken för fjärde gången på åtta dagar.

När?

Final nummer fyra mellan Dicken och Cocks börjar klockan 18.15 och sändningen i TV2 och på Yle Arenan femton minuter tidigare.

Matchen refereras på svenska av Kristian Karlsson och expertkommentator Olle Stenius.

Lyckas Dicken vinna kvällens match spelas den femte och avgörande finalen i Riihimäki på lördag.

Årets finaler handbollsfinaler, 4/5

15.5 Cocks–Dicken 26–24 (14–15)
17.5 Dicken–Cocks 30–27 (16–10)
19.5 Cocks–Dicken 28–25 (14–12)
22.5 Dicken–Cocks kl. 18.15
---
25.5 Cocks–Dicken kl. 16.15 (vid behov)

Programmet är inte längre tillgängligt
FM-final i handboll Dicken - Cocks (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln