Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lång väntan över för St. Louis Blues – slog ut San José Sharks och avancerade till Stanley Cup-final

Från 2019
Uppdaterad 22.05.2019 08:33.
St. Louis-spelare jublar
Bild: AFP / Lehtikuva

Det var inget snack om saken i den sjätte konferensfinalen i väst. St. Louis Blues var bättre än ett skadedrabbat San José Sharks och kommer nu att spela i Stanley Cup-final för första gången på 49 år.

1968, 1969 och 1970 spelade St. Louis Blues i tre raka Stanley Cup-finaler men fick lämna samtliga finalserier som förlorare. Nu efter nästan 50 års väntan får man en ny chans att spela hem bucklan.

St. Louis besegrade San José Sharks med 5–1 i den sjätte konferensfinalen i väst och vann serien med 4–2 i matcher.

– Det är helt otroligt, den här staden har väntat så länge, säger Pat Maroon efter att Blues säkrat finalplatsen framför hemmapubliken.

St. Louis gör mål mot San Jose
Bildtext St. Louis gjorde fem mål mot San José i den sjätte matchen.
Bild: AFP / Lehtikuva

St. Louis är det lag i NHL som funnits längst utan att vinna bucklan och precis som 1970 ställs laget mot Boston Bruins i finalserien.

St. Louis har gjort en makalös vändning under de senaste månaderna. I början av året låg man sist i ligan och nu är man i final.

– Nu krävs bara fyra segrar till. Vi måste bara fortsätta spela på samma sätt som vi gjort hittills, säger Maroon.

Donskoi låg bakom Sharks enda fullträff

St. Louis avgjorde i praktiken den sjätte matchen redan i den första perioden. David Perron satte 1–0 efter en och en halv minut och Vladimir Tarasenko gjorde 2–0 då fyra minuter återstod av den första akten.

Joonas Donskoi var inblandad i Sharks reducering sju minuter in i den andra perioden men Dylan Gambrells fullträff blev lagets enda i matchen.

I den sista perioden gjorde Tyler Bozak 4–1 innan Ivan Barbasjev fastställde slutresultatet i tom bur.

– Vi gjorde en riktigt bra första period. Vi tappade lite i andra men sedan fick vi några viktiga mål vid rätt tidpunkt, säger Ryan O’Reilly.

San José har varit väldigt skadedrabbat i matchserien mot St. Louis. I nattens drabbning saknade man Erik Karlsson, Tomas Hertl och Joe Pavelski.

– Jag är stolt över lagets insats. Jag tycker inte att resultatet avspeglar det jobb vi gjorde i matchen. Jag vet vad resultattavlan visar men de fick jobba för det, säger Sharkstränaren Peter DeBoer.

Finalserien mellan St. Louis Blues och Boston Bruins börjar den 27 maj.

Resultat:

St. Louis – San José 5–1
SJS: Donskoi 0+1, +1, 16:26

St. Louis till final efter 4–2 i matcher.

Diskussion om artikeln