Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hatpropaganda har spridits till miljontals människor inför EU-valet - globalt nätforum avslöjar den gigantiska omfattningen på Facebook

Från 2019
En Facebooksymbol med texten fake på.
Bild: imago/Ralph Peters/ All Over Press

Organisationen Avaaz har upptäckt 500 Facebook-konton där felaktig, vilseledande information har använts i syfte att snabbt sprida innehåll om bland annat vit överlägsenhet.

Facebook kämpar nu hårt för att avlägsna hatpropagandan så att den inte blir viral. Men skadan är redan skedd, visar en studie.

Extremhögerinriktade Facebook-konton sprider manipulerat innehåll till miljontals människor över hela Europa, avslöjar kampanjgruppen Avaaz.

Facebook och Fake News
Bild: imago/Ralph Peters/ All Over Press

Facebook kämpar som bäst med att putsa upp sitt rykte, och har nu inför EU-valet (23-26.5) avlägsnat suspekta konton som har haft närmare sex miljoner följare.

Jämförelsevis kan nämnas att antalet följare på de officiella Facebooksidor som ytterhögern i Italien, Tyskland, Frankrike, Spanien, Polen och Storbritannien har är sammanlagt bara 2 miljoner.

Enligt Avaaz granskas som bäst ytterligare hundratals andra konton med cirka 26 miljoner följare.

Avaaz rapport omfattar över 500 misstänkta grupper och Facebook-sidor som opererar i Frankrike, Tyskland, Italien, Storbritannien, Polen och Spanien.

De skadliga Faceboooksidorna har visats 533 miljoner gånger under de senaste tre månaderna - eller sex miljoner gånger per dag, bedömer Avaaz.

Avaaz - ett globalt demokratiskt nätforum

Falska profiler och vilseledande nyheter

Det är fråga om felaktiga sidor, falska profiler och vilseledande nyheter som konstgjort förstärker det budskap som partier eller grupper vill sprida. Det här står i strid med Facebooks regler.

Innehållet, som ofta är mycket hatfyllt, rasistiskt eller invandringsfientligt, framstår som mycket populärt.

Det är det inte i verkligheten säger Avaaz kampanjdirektör Christoph Schott som har kommenterat rapporten i flera medier.

Interaktionen är betydande på de sidor som Avaaz har upptäckt.

Bland annat i Spanien har det upptäckts ett omfattande nätverk.

Christoph Schott påpekar att de cirka 500 miljoner sidvisningar som rapporten pekar på gäller fler personer än vad det finns väljare i EU.

Men många liknande nätverk finns fortfarande kvar.

- Det sorgliga är att vi bara har skrapat på ytan. Det handlar om stora och sofistikerade nätverk som gör dem till massförstörelsevapen riktade mot demokratin, och just nu är de riktade rakt mot Europa, säger Schott.

Facebook
Bild: imago/Ralph Peters/ All Over Press

Vanligt med Facebooksidor som omvandlar sig och byter namn

Avaaz gjorde en oberoende granskning och gav materialet till Facebook

Den 53 sidor långa rapporten har gjorts av oberoende utredare och journalister som har anlitats av Avaaz. Över 47 000 människor har donerat små summor som har gjort det möjligt för Avaaz att genomföra projektet.

Avaaz uppger sig inte ha haft något direkt samarbete med Facebook.
Avaaz har lämnat över sina uppgifter till Facebook som har fått bekräfta resultaten och agera därefter.

Utredningar fortsätter.

Facebook har städat upp sin plattform, men det räcker inte till

- Vi anser att Facebook hittills har handlat på rätt sätt. Men Facebook måste städa sitt hus ordentligt, och borde på egen hand ha upptäckt den här propagandan, säger Schott.

- Vi är cirka 30 personer medan Facebook har över 30 000 personer i sitt säkerhetsteam.

Schott anser att Facebook nu borde se till att alla som har sett detta vilseledande innehåll omedelbart får en korrigering, och att den logaritm som "gynnar det här giftet" stoppas.

- Miljontals européer har utsatts för lögner, manipulering och hatfyllda texter. En klar majoritet av dessa människor kommer aldrig ens att bli medveten om det - och detta gäller också inför nästa val, och nästa, och nästa - om inte Facebook börjar agera nu.

Källor: The Guardian; DW, cnet.com

Informationspåverkan och manipulation

Facebook ogillar "Fake News"
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Diskussion om artikeln