Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rinne säger att det gjorts framsteg i förhandlingarna - avfärdar uppgifterna om kritik

Från 2019
Uppdaterad 22.05.2019 18:07.
Antti Rinne i Ständerhuset i Helsingfors den 22 maj 2019.
Bildtext Antti Rinne i Ständerhuset i Helsingfors den 22 maj 2019.
Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Socialdemokraternas ordförande Antti Rinne anser att regeringsförhandlingarna går bra och att framsteg har gjorts under onsdagens lopp.

- Vi har löst ganska många frågor vid ordförandebordet, cirka ett halvt dussin större och mindre frågor, sade Rinne på onsdagen.

På frågan om hur det har gått med de ekonomiska ramarna och beskattningen svarade Rinne att de här frågorna är nästan klara. Rinne leder förhandlingarna i egenskap av ordförande för det parti som blev störst i riksdagsvalet.

Rinne tillbakavisade också den kritik som riktats mot hur förhandlingarna förs, det vill säga att de olika arbetsgrupperna försöker fatta beslut utan att ha uppgifter om de ekonomiska ramarna.

Man förhandlar och förhandlar och förhandlar och sedan är vi färdiga

Antti Rinne

Rinne sade att de här uppgifterna inte stämmer. Han sade att man inte ännu i det här skedet gallrar bland förslagen.

- Ordförandebordet fattar i sista hand besluten om alla de svåraste frågorna, sade Rinne. Han tillbakavisade uppgifterna om osämja mellan dem som deltar i förhandlingarna.

Svenska Yles reporter Fredrik Wahlström frågade vad Rinne tycker om att medierna skriver så mycket kritiskt om regeringsförhandlingarna just nu.

- Det ser för mig ut på det sättet att människorna som skriver på det sättet, dom vet inte vad som händer här, svarade Rinne på svenska.

Rinne beskrev också på svenska vad som kommer att hända de närmaste dagarna:

- Man förhandlar och förhandlar och förhandlar och sedan är vi färdiga.