Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Djupsund: Inte ett tilltalande alternativ för Rinne att ringa Orpo

Från 2019
Uppdaterad 22.05.2019 21:48.
Antti Rinne (sd.), Jussi Halla-aho (ps.), Petteri Orpo (kok.) ja Juha Sipilä (kesk.) käyvät eurovaalikeskusteluun Kirsi Heikelin johdolla.
Bildtext Regeringsförhandlingar med Petteri Orpo skulle inte bli lättare för Antti Rinne än vad de är med Juha Sipilä, säger Göran Djupsund som är professor emeritus i statslära.
Bild: Karoliina Simoinen / Yle

Göran Djupsund som är professor emeritus i statslära säger att Centern för tillfället har en otroligt bra förhandlingsposition i regeringsförhandlingarna. Han intervjuades i Aktuellt 17 på onsdagen.

Det här beror enligt honom på att Antti Rinne högst sannolikt skulle vara tvungen att ringa Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo ifall Centern skulle gå ut ur förhandlingarna.

Det här är inte ett tilltalande alternativ för Rinne, påpekar Djupsund.

- Då skulle Orpo sitta med alla trumf på hand och kunna diktera ganska mycket med hotet om att det inte skulle bli en sådan regering heller, vilket i sin tur högst sannolikt skulle resultera i att Rinne mister regeringsbildningsinitiativet.

Det att valets största förlorare Centern håller i taktpinnen i regeringsförhandlingarna beror i grunden på att inget parti fick över 19 procentenheters stöd i valet, säger Djupsund.

Porträtt av Göran Djupsund där han tittar in i kameran.
Bildtext Djupsund säger att både Centern och Samlingspartiet har bra förhandlingspositioner.
Bild: Dann Pettersson

Han påpekar att Socialdemokraterna med Rinne behöver två kamrater för att bilda en regering och att det är ett svårt läge. Det behövs helt enkelt tre medelstora partier för att få en majoritet.

- Om SDP ska leda en regering så måste det vara med Samlingspartiet eller Centern, vilket betyder att de båda har bra förhandlingspositioner.

Djupsund är däremot rädd för att historien ska upprepa sig och att partierna börjar kohandla på samma sätt som Alexander Stubb och Sipilä gjorde med vårdreformen, i stället för att kompromissa.

- Ena fick landskapen och andra fick valfriheten, men bägge parterna tyckte genuint illa om det som den andra fick. Det betydde att det fanns en spricka i regeringen.

Han hoppas att partierna kan hitta en gyllene medelväg i frågor som man har olika syn på, men säger även att den typen av kohandel som Stubb och Sipilä höll på med är ett sätt att gå vidare.