Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Spelautomater placeras i områden med låginkomsttagare – avslöjandet belönas med Snöspade

Från 2019
Ett penningspel i Veikkaus lokaler.
Bildtext Det fanns mest spelautomater i fattiga bostadsområden.
Bild: Retu Liikanen / Yle

De grävande journalisternas förening har tilldelat Matti Rämö årets Snöspade. Rämö fick priset för sin artikel som handlade om utplaceringen av spelautomater. Artikeln publicerades i tidningen Seura.

I artikeln framkom att det statliga penningspelsmonopolet Veikkaus placerar sina spelautomater mest i områden där invånarnas inkomster var lägst, arbetslöshetsgraden högst och utbildningsnivån lägst.

Samtidigt har spelproblemen samlats till låginkomsttagare och personer som är utanför arbetslivet.

Ofta möjliggör forskare journalisternas jobb, men i det här fallet erbjöds även forskarna ett helt nytt undersökningsmaterial av Rämö.

Ville Eklund som är en av jury-medlemmarna säger att Rämös artikel gjordes på ett ovanligt sätt och att man gärna skulle se liknande innovation i artiklar oftare.

- Hoppas att det här uppmuntrar ännu flera redaktioner att söka efter nya sätt att samarbeta med till exempel den akademiska världen för att få fram information som är betydelsefull för samhället.

Föreningen har även delat ut Isskrapan som i år gick till Tarja Parkatti som bröt tystnaden och lyfte fram Esperi Cares missförhållanden.

Isskrapan delas ut som en utmärkelse för befrämjande av öppenhet i samhället.

Diskussion om artikeln