Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Statistiken förutspår att Lejonen får det hett om öronen i kvarten mot Tre Kronor, men på ett avgörande delområde är Finland betydligt vassare

Från 2019
Uppdaterad 22.05.2019 22:37.
Kaapo Kakko och Kevin Lankinen.
Bildtext Får Kaapo Kakko och Kevin Lankinen till det mot Sverige?
Bild: Lehtikuva

På torsdag klockan 21.15 smäller det. Lejonen möter Tre Kronor i en VM-dust som heter duga. Vinnaren spelar om medaljerna, förloraren åker hem. Sverige får stå som skyhöga favoriter, vilket även statistiken pekar på. Yle Sporten har jämfört statistiken lagen emellan inför det emotsedda mötet.

Igår kväll klarnade det att Finland ställs mot Tre Kronor redan i kvartsfinal. Sverige går in som skyhög förhandsfavorit, åtminstone på pappret.

Yle Sporten tog sig även en titt på statistiken. Precis allt talar för Sverige, utom två saker: Målvaktsspelet och antalet utvisningsminuter.

1. Total svensk dominans i antalet NHL-spelare

Det har tjatats om i oändlighet hela våren: Faktumet att Lejonen saknar spetskompetens från NHL. Lejonen har exakt två NHL-spelare, varav ingendera etablerat sig som ordinarie i sina respektive lag.

Tre Kronor kan i sin tur stoltsera med hela 21 spelare. Även om matchen inte avgörs på pappret är det precis så som Finlands chefstränare Jukka Jalonen säger: På torsdagen möter ett FM-ligalag ett NHL-lag. Allt annat än en svensk seger är en stor skräll.

2. Svensk dominans även i poängligan

Även i poängligan ligger svenskarna klart före Finland. Sverige har fem spelare (William Nylander, Patric Hörnqvist, Elias Pettersson, Anton Lander och Alexander Wennberg) som för tillfället placerar sig bland de 30 bästa i poängligan. Finland har en, och det är Kaapo Kakko, som med sina sex mål och en assist ligger på en 24:e plats.

Segerskytten mot Schweiz, William Nylander, hyllas av en annars kritisk svensk presskår.
Kaapo Kakko
Jämförelse av två bilder: William Nylander: 5+12. Kaapo Kakko: 6+1.
Bilder: All Over Press (vänster), EPA-EFE/MARTIN DIVISEK (höger)

Sveriges William Nylander ligger etta i hela poängligan med förbluffande 17 poäng (5+12) på sju matcher.

3. Sverige klart bättre i målskyttet

Lejonen har haft förbluffande svårt att få in pucken i mål. Finland har gjort mål med en skottprocent på svaga 8,66, då Tre Kronors motsvarande siffra är 15,13.

Veli-Matti Savinainen i Finlands landslagströja.
Bildtext Savinainen har noll mål på sju matcher. Lossnar det äntligen i kvartsfinalen?
Bild: SASCHA STEINBACH / All Over Press

4. Sverige bättre även i specialsituationerna

Sveriges powerplay är skrämmande bra: 32 procent. Finland har istället gjort mål i vart fjärde numerärt överläge (25 procent). Inte dåligt, men inte i klass med Sverige. Tur för Finland, att man tagit näst minst utvisningar i hela turneringen, endast 18 tvåminutare mot 26 för Sverige.

När det gäller boxplay är Sverige snäppet vassare: 90 procent för de blågula, 83,33 procent för de blåvita.

5. Lejonens trumfkort: Målvakterna

Om det är något som Finland lyckats bättre med i år än svenskarna, så är det målvaktsspelet. Lejonens målvakter har motat puckar med en säkerhet på 92,9 procent. Motsvarande siffra för Tre Kronors del är endast 87,72.

Kevin Lankinen räddar ett skott
Henrik Lundqvist.
Jämförelse av två bilder: Gör Kevin Lankinen eller Henrik Lundqvist en bättre kvartsfinal?
Bilder: Emil Hansson / AOP (vänster), All Over Press (höger)

Kevin Lankinen är femma i målvakternas individuella statistik med en räddningsprocent på 93,81. Henrik Lundqvists siffror ligger på blygsamma 89,92.

60 minuter hockey ska spelas förrän segraren koras

Som alltid är det ändå inte på pappret en landskamp avgörs; den ska spelas först. Men så gott som allt talar för en svensk seger.

Får se om Lejonen chockerar ishockeyvärlden med ett modernt ismirakel och bekräftar den kända devisen: Lögn, förbannad lögn och statistik.

Matchen spelas på torsdag med nedsläpp kl. 21.15.

Källa: IIHF:s statistikuppgifter