Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ingen svart frihetskämpe på 20-dollarssedeln - inte så länge som Trump sitter på presidentposten

Från 2019
Harriet Tubman på en arkivbild tagen den 15 juni 1850.
Bildtext Harriet Tubman på en arkivbild tagen den 15 juni 1850.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Den nya amerikanska 20-dollarssedeln skulle presenteras nästa år. På sedelns framsida skulle slaverimotståndaren Harriet Tubman ersätta USA:s sjunde president Andrew Jackson. Nu läggs den tilltänkta sedeln på hyllan.

Den afroamerikanska frihetskämpen och förrymda slaven Harriet Tubman skulle ha blivit den första svarta kvinnan på en amerikansk dollarssedel.

Hon skulle ha ersatt den slavägande sjunde USA-presidenten Andrew Jackson på 20-dollarssedelns framsida. Det symboltyngda initiativet kom 2016 från Jack Lew, finansminister under Barack Obama.

Redan då kritiserade Donald Trump det här initiativet och beskrev det som "politisk korrekthet". Enligt New York Times har Trump ofta uttryckt beundran för just Jackson och beskrivit honom som en populistisk hjälte som kämpade mot en arrogant elit och som alltså påminner om Trump själv. Trump har också låtit hänga upp ett porträtt på Jackson i Ovala rummet.

Andrew Jackson på 20-dollarssedeln.
Bild: imago/Levine-Roberts/ All Over Press

Redan under sin valkampanj, i april 2016, sade Trump att Harriet Tubman visserligen "är fantastisk", men att hon kunde pryda exempelvis tvådollarssedeln i stället. Det är en sedel som inte används alls lika mycket som 20-dollarssedeln.

Läggs på hyllan åtminstone fram till 2026

Nu ska den nya 20-dollarssedeln inte offentliggöras förrän tidigast 2026 och den nya sedeln kommer knappast i cirkulation förrän år 2028, enligt finansminister Steve Mnuchin.

Enligt Mnuchin koncentrerar man sig nu på säkerhetselementen på de nya sedlarna för att motverka förfalskning. Först i tur står 10- och 50-dollarssedlarna, enligt honom.

Anonyma källor vid finansministeriet uppger för New York Times att Mnuchin lägger den nya 20-dollarssedeln på hyllan för att undvika det rabalder som det skulle orsaka om Trump återkallade Tubman-sedeln helt och hållet.

Källor: New York Times, Washington Post, CNBC

Diskussion om artikeln