Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fotbolls-VM utvidgas inte ännu – turneringen i Qatar avgörs mellan 32 länder helt som planerat

Från 2019
VM-pokalen i Qatar.
Bild: ullstein bild - Pressefoto Ulmer / All Over Press

I fjol proklamerade Fifas ordförande Gianni Infantino att VM i Qatar kunde bli det första att ha 48 deltagande länder. Men planerna skrotades sent på onsdagskvällen. Det på grund av logistiska problem, meddelar det internationella fotbollsförbundet.

Det var ursprungligen meningen att VM i Kanada, USA och Mexiko 2026 skulle vara det första att ha 48 deltagande länder, men Fifa-chefen Gianni Infantino menade redan i fjol att expansionen kunde äga rum i tid till VM i Qatar fyra år innan.

Så är inte fallet.

Fifa meddelade på onsdagskvällen att turneringen i Qatar kommer att avgöras mellan 32 länder – helt som planerat.

Orsaken? Logistiken.

Enligt Fifa har Qatar inte kapacitet att husera så många matcher som en 48-lagsturnering kräver och att man i så fall skulle ha tvingats spela matcher i grannländerna.

Grannländernas bojkott kan ha ställt till det

Bland andra BBC påpekar att ett sådant samarbete var ytterst osannolikt då Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Bahrain har brutit förbindelserna till landet.

De enda alternativen som återstod var Kuwait och Oman, som enligt en undersökning av Fifa som BBC tagit del av inte har logistiska möjligheter att stå värd för VM-matcher.

– Slutsatsen var att vi inte kan gå vidare med förslaget under de rådande förhållandena, skriver Fifa på sin webbplats.

Det var meningen att Fifas kongress skulle ta ställning till utvidgningen den 5 juni, men ärendet stryks nu helt och hållet från listan.

Diskussion om artikeln