Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bordet är dukat för sommarens fotbollsfest: Här är Yle Sportens experter och hålltiderna för dam-VM

Från 2019
Uppdaterad 27.05.2019 12:51.
Yle Sportens experter vid dam-VM 2019: Jessica Lagerblom, Heidi Lindström, Adelina Engman, Lina Lehtovaara och Marianne Miettinen.
Bildtext Yle Sportens experter vid dam-VM 2019: Jessica Lagerblom, Heidi Lindström, Adelina Engman, Lina Lehtovaara och Marianne Miettinen.
Bild: Yle/AoP

24 nationer, 9 orter och 52 matcher – det är sommarens VM i fotboll i ett nötskal. Yle direktsänder hela turneringen med svenskt referat från alla matcher och kan idag presentera en tung kvintett som figurerar som experter under sommarens damfotbollsfest.

USA går in i årets VM som regerande mästare efter segern över Japan i Vancouver för fyra år sedan.

VM i Frankrike är den åttonde upplagan av turneringen och mästerskapet avgörs på nio orter. Öppningsmatchen spelas på Parc de Princes i Paris och finalen avgörs på Parc Olympique Lyonnais i Lyon.

Lyons hemmaarena är VM-finalarena i sommar i Frankrike.
Bildtext Parc Olympique Lyonnais.
Bild: EPA/All Over Press

De övriga sju VM-orterna är Nice, Montpellier, Rennes, Le Havre, Valenciennes, Reims och Grenoble.

Totalt omfattar VM-turneringen 52 matcher. De 24 lagen är indelad i sex grupper med fyra lag i varje grupp. De två bästa i grupperna går vidare till åttondelsfinal och får där sällskap av de fyra bästa grupptreorna.

Efter åttondelsfinaler, kvartsfinaler och semifinaler avgörs VM-guldets öde i Lyon den 7 juli.

Direktsändningarna från dam-VM i fotboll 2019

Samtliga matcher refereras på svenska och sänds i antingen på Yle TV2 eller på Yle Arenan.

Expert: Jessica Lagerblom

Jessica gjorde sina första insatser som expert på Yle Sporten i samband med herrarnas EM-slutspel i Portugal och året efter var hon med i det damlandslag som slutade på tredje plats vid EM i England.

Jessica Lagerblom, 2015.
Bildtext Jessica Lagerblom.
Bild: Yle/Lucas Dahlström

Som spelare var Lagerblom en duktig målskytt som bland annat spelade i FC United, Älvsjö och HJK. Hon vann FM-guld både med HJK och FC United.

Sin fotbollsfostran fick hon i tiderna i Pargas IF och idag jobbar hon som fysioterapeut och är väldigt engagerad i de finska flicklandslagens verksamhet.

Expert: Heidi Lindström

Lindström var också med i det finska landslag som 2005 deltog vid dam-EM i England. Hon spelade bulken av sin aktiva karriär (19 år) i HJK innan hon avrundade i Esbolaget FC Honka.

Heidi Lindström spelar fotboll i HJK (2014).
Bildtext Heidi Lindström.
Bild: Yle/Jonas Blomqvist

Idag delar hon sin tid mellan jobb i den egna bokföringsbyrån och tränaransvar med HJK:s flickjuniorer. Hon är mångfaldig finsk mästare med HJK och trivdes bäst på mittfältet under den aktiva karriären.

Expert: Adelina Engman

Ålands offensiva spjutspets i det finska landslaget just nu varvar dubbelmötet med Island under juni-månad med kommentatorsjobb för Yle Sporten.

Pionjären Adelina Engmans nya liv i hetluften i Chelsea FC - Spela upp på Arenan

Efter flera fina säsonger med Åland United gick flyttlasset västerut till Sverige och från Damallsvenskan plockade Chelsea FC upp Engman, som redan hunnit med 60 landskamper och sex fullträffar. Hon var bland annat med och förde Finlands U19-landslag till EM-semifinal 2013 och följde upp det med att spela VM i Kanada 2014 i åldersklassen U20.

Expert: Marianne Miettinen

Vid det U20-VM där Adelina Engman anföll i Finlands del var det tränarprofilen Marianne Miettinen som var huvudtränare. Miettinen har ett långt förflutet inom den finska flickfotbollens jobb och har även figurerat en hel del som expertkommentator för Yle Urheilu.

Marianne Miettinen.
Bildtext Marianne Miettinen.
Bild: imago/GEPA pictures/ All Over Press

Miettinen är sen 2018 elitspelarutvecklingsansvarig för damfotbollen i Finland och fungerar även som tränare för de äldsta juniorlandslagen. För Svenska Yle har Miettinen också bjudit på ett intressant sommarprat för två år sedan, där hon bland annat berättade öppet om sina tillkortakommanden.

– Säsongen gick åt helvete. Mitt ledarskap var från 70-talet. Jag fattade att det inte bara var frågan om taktik, utan det handlar också om hur man leder människor, sade Miettinen om sin tid vid rodret för Damallsvenska Stattena.

Expert: Lina Lehtovaara

En av Finlands elitdomare i damfotbollen har under många år haft sin bas i grundundervisningen i Pargas. Lehtovaara har rötterna i Karleby och hade säkerligen tänkt sig att vara en av domarna vid årets VM i Frankrike. Hon steg till elitkategorin bland Uefa-domaren år 2016.

Lina Lehtovaara är Finlands enda elitdomare i fotboll - Spela upp på Arenan

Yle Sportens lyssnare får möjligheten att ta del av hennes sakkunskap i samband med VM-slutspelet. Hon var också i tiderna den första damdomaren i Finland att ingå i ett domarteam som dömde den finska herrligan (som fjärdedomare).

Diskussion om artikeln