Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Historisk jordskredsseger för Narendra Modi i Indien - hindunationalister leder landet i ny riktning som förskräcker många

Från 2019
Uppdaterad 23.05.2019 19:37.
Regeringspartiet BJP:s anhängare jublar över partiets och premiärminister Narendra Modis jordskredsseger
Bildtext Regeringspartiet BJP:s anhängare jublar över partiets och premiärminister Narendra Modis jordskredsseger
Bild: EPA-EFE/RAMINDER PAL SINGH

Premiärminister Narendra Modi och hans hindunationalistiska parti BJP ser ut att få en historisk jordskredsseger i världens "största demokratiska val" som har pågått i över sex veckor. Den liberala oppositionen befarar att Indiens sekulära arv är i fara då Modi i fortsättningen kan regera utan mindre stödpartier.

Rösträkningen pågår för fullt i parlamentsvalet som genomfördes i sju omgångar med början den 11 april. På kvällen finsk tid ledde BJP i 350 valdistrikt medan det största oppositionspartiet Kongresspartiet ledde endast i 84 distrikt.

BJP ser alltså redan ut att ha säkrat en klar egen majoritet av parlamentets 542 platser eftersom det krävs 272 mandat för majoritet.

- Tillsammans kommer vi att bygga ett starkt och inkluderande Indien. Indien vinner igen!, jublade Narendra Modi på Twitter, redan innan de officiella resultaten var klara.

I valet år 2014 blev BJP det första partiet på 30 år som fick absolut majoritet i parlamentet med löften om en solig framtid. Dagens resultat är ännu bättre och BJP blir det första partiet sedan år 1984 som vinner en majoritet av platserna i underhuset två år i rad.

De slutliga resultaten torde vara klara på tidigast torsdag kväll lokal tid.

Slutspurt garanterade segern

Ännu för ett par månader sedan såg det dystert ut för Modi då många väljare verkade missnöjda med hans ekonomiska reformer.

Han förlorade tre delstatsval i rad i December, men vinden tycks ha vänt ett par månader före valet då den militära spänningen plötsligt trappades upp mellan ärkerivalerna Indien och Pakistan efter att 40 indiska soldater dödades i ett bakhåll av separatister i Kashmir.

Pakistan sköt ner ett indiskt stridsplan och tillfångatog piloten efter en indisk flygattack. Piloten frigavs och bägge parter trappade sedan ner spänningen medvetet inför valet.

I dag försäkrade Pakistan att det eftersträvar fredliga relationer med Indien och den nygamla premiärministern trots att det samtidigt utförde ett nytt prov med en missil som kan bära en kärnstridsspets.

600 miljoner avgivna röster räknas med elektroniska maskiner över hela Indien
Bildtext 600 miljoner avgivna röster räknas med elektroniska maskiner över hela Indien
Bild: EPA-EFE/JAIPAL SINGH

Aktiemarknaderna i Indien skuttade av glädje då de första resultaten kunde skönjas. Aktierna steg i genomsnitt med två procentenheter och slog nya rekord eftersom näringslivet betraktar Modi och BJP som goda för affärer.

Modi har förenklat skattesystemet sedan han vann det föregående valet år 2014 och en av hans främsta framgångar ur näringslivets synvinkel är att han drev igenom ny konkurslagstiftning.

- Det är dags att omvandla Indien. Det är hög tid för djupa reformer. Jag drömmer om oss som en supermakt ännu under min livstid, skrev Uday Kotak, en av Indiens rikaste bankirer på Twitter.

Arbetslösheten är ändå relativt hög särskilt bland ungdomar och tiotals miljoner jordbrukare lider av låga spannmålspriser.

- Nu är de omedelbara utmaningarna att hantera arbetslösheten, jordbrukarnas inkomster och att återuppliva banksektorn, säger börsanalytikern Madan Sabnavis.

Modis blodiga förflutna

Modis och BJP:s kampanj handlade till stor del om ekonomi men kampanjen gick också ut på att främja Indiens hinduiska identitet på bekostnad av muslimer och andra etniska och religiösa minoriteter.

Modi blev ökänd år 2002 då han som delstaten Gujarats chefsminister, ansågs bära ansvaret för blodiga pogromer mot muslimer efter en attack mot hinduiska pilgrimer på ett tåg.

Upp till 2 000 muslimer massakrerades under tre månader av oroligheter, främst i delstatens huvudstad Ahmedabad.

Modi och hans underlydande anklagades för att bara ha sett på och till och med uppmuntrat och godkänt våldet mot muslimer. Såren har inte läkt än, särskilt med tanke på den hindunationalistiska politik som Modi och hans regering har fortsatt att driva.

Indiens premiärminister Narendra Modi och hans BJP är förhandsfavoriter inför valet
Bildtext Indiens premiärminister Narendra Modi fick sin största valseger tills vidare
Bild: EPA-EFE/HARISH TYAGI

Modi som kommer från fattiga förhållanden anklagade sin främsta rival, Kongresspartiets ledare Rahul Gandhi, för elitism och för att inte bry sig om vanliga indiers vardag som den politiska prins som han är eftersom hans far, farmor och farmors far var premiärministrar.

Den karismatiska Modi talar däremot på ett direkt och folkligt sätt, enligt den 29 årige Mahit Sharma som säger att Indien aldrig har haft en sådan premiärminister som Modi.

- I det förgångna då ledare vann val så satt de i sina luftkonditionerade rum och tog aldrig kontakt med folket, men Modi har aldrig varit sådan. Han har alltid haft kontakt till folket via sociala medier, säger Sharma.

BJP satsade stort på kampanjer på sociala medier och Narendra Modi har själv nästan 48 miljoner följare på Twitter. BJP satsade också 20 gånger mer pengar på sin kampanj än Kongresspartiet som fram till nu var det enda partiet som kunde utmana BJP på riksnivå.

Både Kongresspartiet och kommunisterna förlorade

Det anrika Kongresspartiet som förlorade makten för fem år sedan, ser ut att ha gjort ett nytt katastrofval och det är till och med osäkert om Rahul Gandhi kommer att bli invald från Gandhi-Nehru dynastins traditionella valdistrikt i delstaten Uttar Pradesh.

Rahul har representerat distriktet i Amethi sedan år 2004, men nu är hans plats i underhuset i fara då det står jämnt mellan honom och BJP:s kandidat, textilministern och förre skådespelerskan Smiriti Iran.

Kongresspartiet styrde i årtionden med hjälp av olika regionala partier och med stöd från olika minoriteter såsom muslimer.

Rahul och Priyanka Gandhi som leder det Indiska Kongresspartiet, ser ut att ha gjort ett katastrofval för andra gången i rad
Bildtext Rahul och Priyanka Gandhi som leder det Indiska Kongresspartiet, ser ut att ha gjort ett katastrofval för andra gången i rad
Bild: EPA-EFE/STR

Kongresspartiets ledare och första premiärminister Jawaharlal Nehru underströk alltid vikten av ett mångkulturellt, sekulärt Indien och det arvet är nu i farozonen då BJP:s sekterism övertrumfar Kongresspartiets traditionella sekularism.

Den 39-årige modeskaparen Sandeep Verma brukade inte stöda BJP, men denna gång röstade han för Modis parti.

- Ett land som Indien behöver en beslutsam ledare och folket såg inte det i Rahul Gandhi. Så det fanns inget alternativ till Modi, beklagar Sandeep Verma.

Den andra stora förloraren är Kongresspartiets forna allierade kommunisterna som styrde landets tredje folkrikaste delstat Västbengalen i 34 år före en brakförlust år 2011.

I årets val är Indiens två kommunistiska partier i ledning endast i fem valdistrikt vilket hör till kommunisternas sämsta valresultat någonsin.

BJP har för sin del en chans att erövra Västbengalen för första gången. Partiet har fått minst 20 parlamentsledamöter från Västbengalen då det fick endast två i det föregående valet för fem år sedan.

- Vart folk än är på väg så talar de om en BJP-våg i Västbengalen. Alla vill se en förändring, säger taxiföraren Tapas Das i delstatshuvudstaden Kolkata (tidigare Calcutta).

Källor:Reuters, AP

Artikeln uppdateras

Diskussion om artikeln