Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbotten har högst sysselsättning – arbetslösheten fortsätter sjunka

Från 2019
Man med truck på Mapromec i Korsholm
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Den färskaste statistiken är för april månad och om man jämför april med mars minskade antalet arbetslösa arbetssökande med 272 personer.

På Österbottens NTM-centrals område är andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften fortsättningsvis lägst i Fastlandsfinland, 5,9 procent.

Jämfört med mars minskade andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften med 0,3 procentenheter både på Österbottens NTM-centrals område och i hela landet.

Minskningen trappas av

Enligt den nyaste arbetsmarknadsprognosen kommer sysselsättningen i år att öka med ungefär 35 000 personer jämfört med året innan. Men för år 2020 förväntas ökningen minska till bara ungefär 15 000 personer.

Också ungdomsarbetslösheten minskar långsammare. På Österbottens NTM-centrals område var arbetslöshetsgraden för unga under 25 år 7,4 procent i april 2019. Året innan var den 8,6 procent.

Utvecklingen går i samma riktning också i det övriga Finland, men Österbotten har fortsättningsvis de lägsta siffrorna i hela Finland.

Ganska mycket sommarjobb

Antalet sommarjobb är ungefär samma i år som förra sommaren och det finns ganska mycket sommarjobb. Flest sommarjobb finns inom industrin, service- och handelsbranschen och inom social- och hälsovårdstjänster.

- I Vasa med omnejd har anmälts ungefär 2000 sommarjobb till arbets- och näringstjänsterna. De som har fyllt 18 år har ganska lätt att få sommarjobb, men utbudet är inte lika stort för de yngre, säger Hannu Ollikkala från Österbottens arbets- och näringsbyrås arbetsförmedlings- och företagstjänster i ett pressmeddelande.

Diskussion om artikeln