Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Självmord, sång och stupade soldater- kulturredaktionen tipsar denna vecka

Från 2019
Uppdaterad 24.05.2019 11:30.
Scen ur filmen Young Men
Bildtext Young Men bjuder på dans i skyttegravarna.
Bild: Special Treat Distribution

Katarina Huttunen har skrivit en bok om sin dotters självmord, men kan en bok tackla sorgen även när den är förknippad med skuld och skam? Hur ska det gå för de tävlande i Mirjam Helin-tävlingen? Och kan krig verkligen vara vackert?

Katriina Huttunen i mausoleet i Sandudd.
Bildtext Sorgen och saknaden präglar Katariina Huttunens bok.
Bild: Miikka Pirinen / S&S

Kulturredaktör Marit Lindqvist, som aldrig lämnar hemmet utan en bok i väskan

Evigt eies kun det tabte – i boken Surun istukka citerar översättaren och författaren Katriina Huttunen den norska dramatikern Henrik Ibsen som konstaterat att det vi förlorat för evigt finns hos oss.

När Huttunens 26-åriga dotter begår självmord rasar allt samman. Det som följer är en lång och smärtsam tid av självrannsakan och skuldbeläggning, sorg och saknad. Det finns bara en stor förtvivlan, och frågor utan svar. Det finns inget avskedsbrev, bara aningar och antaganden.

Surun istukka (boken finns tillsvidare bara på finska) är en berättelse om bitterhet och besvikelse, om uppgivenhet och utanförskap, om brister i vården av en ung, deprimerad och skör tjej. En bok om sorgens livmoder som både berör och upprör på djupet.

Mirjam Helin -laulukilpailu 2019
Bildtext Mirjam Helin-tävlingen lockar många blivande stjärnor.

Kulturredaktör Bertil Blom, som egentligen tycker att man inte kan tävla i musik men som ändå uppskattar möjligheten att lära känna nya artister

Vill du höra och se den klassiska världens bästa unga sångare så kolla in den internationella Mirjam Helin-tävlingen. Den pågår just nu (20-29.5) i Musikhuset i Helsingfors. Tävlingen ordnas vart femte år och har med åren blivit en av Europas största sångtävlingar.

Jag minns när Elina Garanca vann (1999) och när Julia Lezhneva övertygade alla i finalen (2009). Då var de helt okända unga sångare, idag är de stora affischnamn.
Spännande final blir det på onsdag 29 maj och den direktsänds i Yle Teema/Fem med svenskt referat.

Scen ur filmen Young Men
Bildtext Michael Nunns dansfilm om första världskriget är vacker och brutal.
Bild: Special Treat Distribution

Kulturredaktör Petter Lindberg, som på senare tid intresserat sig för krig och finska krigshjältar

Filmregissören Peter Jackson har i filmen They shall not grow old blåst liv i gamla arkivfilmer från första världskriget genom att tillägga färg, ljud och synkroniserade rörelser.

Regissören och koreografen Michael Nunns filmprojekt tillsammans med brittiska BalletBoyz är snarlikt, fast ändå helt annorlunda. Filmen Young Men (Yle Arenan) kunde beskrivas som en snillrik blandning av gamla journalfilmer och modern dans.

Krig och exercis är väldigt långt koreograferade rörelser. Denna likhet mellan dans och krigföring blir i Michael Nunns ordlösa film uppenbar. Sällan har händelser på slagfält och i skyttegravar skildrats lika brutalt, vackert och ödesmättat som i Young Men.

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan