Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Föräldrars ideologi ledde till att ett litet barn nästan dog av undernäring i Sverige

Från 2019
Uppdaterad 23.05.2019 15:35.
droppställning
Bildtext Arkivbild
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Sverige upprörs av ett fall där ett litet barn höll på att dö av undernäring på grund av sina föräldrars ideologiska övertygelse.

Tingsrätten i Göteborg har i dag dömt föräldrarna till tre månaders fängelse vardera för att ha försatt sin dotter i ett livshotande tillstånd.

Det var i mitten av februari som en drygt ett år gammal flicka togs in på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg. Flickan var så svårt undernärd att hon hade kunnat dö inom några timmar om hon inte fick näring.

- Vi har aldrig sett något motsvarande, säger en läkare som arbetat på sjukhuset i 20 år.

Då flickan fick vård gick hon snabbt upp i vikt. På kort tid gick hon upp 40 procent.

Kramar och solljus i stället för vitaminer

Föräldrarna var veganer - modern trodde till och med att hon kunde leva på enbart luft.

Hon hörde till en rörelse vars medlemmar trodde de kunde leva utan vare sig mat eller vatten, och hon hade berättat på sociala medier att hon varit utan mat och dryck i en vecka.

Det ska hon ha gjort "av kärlek för alla varelser på jorden".

Fadern berättade för sin del i rätten att barnet fått modersmjölk, och därutöver vegansk mat som ris och potatis. I stället för vitaminer fick barnet kramar, solljus och skratt.

Familjen hade levat ett nomadliv, utan stadigvarande bostad, med 150 liter väskutrymme var. Universum tar hand om oss, var familjens devis.

Domen handlar inte om veganism

Efter att dottern föddes hade hon varken vägts eller mätts på barnavårdscentralen - hon hade inte heller vaccinerats.

Fadern är upprörd över domen och säger att byråkratin inte har behandlat dem som människor - han vill därför säga upp sitt svenska medborgarskap.

Rätten slår fast att domen inte handlar om huruvida vuxna eller barn kan få tillräcklig näring genom vegansk kost, utan om det faktum att föräldrarnas övertygelse ledde till ett livshotande tillstånd för barnet.

Åklagaren hade yrkat på ett strängare straff men enligt rätten var det inte rimligt eftersom föräldrarna inte handlat avsikligt för att skada sitt barn.

SVT, SR, TT