Produktförfalskningar är ovanliga men inte omöjliga i Finland - på de här 5 sätten märker du fusket
6,8 procent av EU:s import utgjordes av förfalskade eller olagligt tillverkade produkter år 2016, enligt en undersökning från EU:s immaterialrättsmyndighet EUIPO:s och Organisationen för samarbete och hållbar utveckling OECD. År 2013 var motsvarande siffra lägre - 5 procent.
I Finland tog Tullen i fjol bort förfalskade och olagliga produkter från marknaden till ett värde av 2,1 miljoner euro. Till antalet var det 126 000 varor.
Utomlands ska man vara på sin vakt, men i butiker i Finland är det inte troligt att det säljs förfalskade produkter. Omöjligt är det ändå inte.
- Utomlands så finns till och med förfalskade butiker och inte bara förfalskade varor, berättar Maria Damlin som är överinspektör på Tullen.
Hon säger också att man aldrig kan vara hundra procent säker, men att det inte är sannolikt att det säljs produktförfalskningar i Finland.
- I Finland har vi som tradition att vi vill ha äkta vara. Därför är risken inte så stor om man köper i Finland. Störst är risken om man handlar från utländska nätbutiker.
Hanna-Maija Elo som är advokat och ordförande för Finska förbundet mot piratkopiering håller med om att det i Finland inte är lika stor risk att stöta på förfalskningar av produkter som det är utomlands.
- I Sydeuropa säljs kopior av kända märken av till exempel gatuförsäljare.
Hur känner du igen en produktförfalskning?
Som konsument ser Maria Damlin inte att man behöver vara orolig när det kommer till finländska butiker, men att man kan vara lite försiktig eftersom det görs varuförfalskningar av allt möjligt i dag.
- I dag förfalskar man allt från mat till rakhyvlar och allting där i mellan.
Stället där man ska vara uppmärksam också i Finland är på loppmarknader, eftersom vem som helst kan sälja vad som helst där.
I dag förfalskar man allt från mat till rakhyvlar och allting där i mellan
― Maria Dalmin, överinspektör på Tullen
- Här i Finland är det nog en väldigt liten risk att man stöter på förfalskningar, men det gäller inte loppmarknader. Där kan vad som helst säljas, även om det är förbjudet att sälja varuförfalskningar.
I fall man som konsument är fundersam över om man har stött på en äkta märkesvara eller en kopia finns det några saker som är bra att kontrollera:
1. Är produkten i sin originalförpackning?
Om produkten är i sin originalförpackning är det troligt att det är en äkta produkt.
2. Titta på märkets logo
Ser märkets logo ut som den brukar? Om den ser annorlunda jämfört med den riktiga så är det en kopia.
3. Känn på kvaliteten
Om det är ett märke du känner till kan du kontrollera om kvaliteten är som den brukar. På många falska produkter kan man på långt håll se att sömmar inte är ordentligt sydda, säger Hanna-Maija Elo.
4. Är priset för bra för att vara sant?
Att varor säljs på rabatt är vanligt, men om priset är överdrivet lågt redan från början kan det vara bra att vara lite misstänksam.
5. Hurudan är butiken?
Om det är en liten butik som innehåller mycket billiga saker och som inte är en verifierad återförsäljare kan det vara ett dåligt tecken. Se efter i fall det är en välkänd och trovärdig butik som funnits länge.
Om försäljarna har rent mjöl i påsen så kan de nog berätta för dig varifrån de köper sina produkter. Annars kanske du får oklara svar
― Hanna-Maija Elo, advokat och ordförande för Finska förbundet mot piratkopiering
Om man ändå är osäker på om en produkt är en förfalskning, kan man fråga butiken varifrån de har importerat produkten, berättar Elo.
- Om försäljarna har rent mjöl i påsen så kan de nog berätta för dig varifrån de köper sina produkter. Annars kanske du får oklara svar.
Man kan som konsument också skicka en fråga direkt till företaget bakom varumärket. De kan då meddela i fall butiken är en återförsäljare av deras produkter och om de har ett samarbete med dem, säger Maria Damlin.
- Leta upp varumärkets hemsida och kontrollera där.
Ingen instans som granskar att butiker säljer äkta varor
Maria Damlin berättar att det inte finns någon instans i Finland som granskar och verifierar märkesvaror. Om man som konsument är osäker så tycker hon att man kan kontakta rättsinnehavaren.
- Man kan kontakta rättsinnehavaren eller kolla på deras hemsidor.
Tullen anger misstanke vid brott, men det är inte Tullen som verifierar om produkter är äkta eller inte.
- Det är varumärket själv som verifierar äktheten.
Marko Uuro, som driver en sportbutik, menar att konsumenterna har ganska bra koll själva på vad som är äkta och vad som inte är det.
- Jag vet i alla fall inte om att det skulle finnas någon instans som granskar butikerna.
Butiker kontrollerar genom att vara noga med inköpen av produkter
Uuro säger att de i hans butik är helt säkra på att de får in äkta varor tack vare det sätt de får in sina varor på.
- Vi vet att de är äkta för att märket står för hela kedjan.
Märkena själva står alltså för hela leveransen från fabrik till butik och granskningen av produkterna. I det här fallet finns det alltså inga underleverantörer utifrån.
Det är varumärket själv som verifierar äktheten
― Maria Dalmin, överinspektör på Tullen
- Märkena granskar produkterna innan de kommer till oss, så vi behöver ingen verifiering på att de är äkta.
Hans Backström som arbetar som försäljningschef på en butikskedja som säljer bland annat skönhetsprodukter säger att de inte får in förfalskade produkter.
- Vi granskar det genom att välja våra samarbetspartners noga, säger Backström.
Generellt sätt behöver man alltså inte vara orolig i Finland, men eftersom man inte kan vara helt säker så är det bra att själv som konsument kontrollera produkterna i osäkra fall.