Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Artisten Sara Varga tillbaka med ny musik - comebacken innebär även nya spelningar i Svenskfinland

Från 2019
Sara Varga framför en färggrant målad vägg.
Bildtext Sara Varga har haft en av sina mest minnesvärda spelningar på Kåren i Åbo.
Bild: Privat

Sara Varga från Sverige har varit etta på Vegatoppen och i samband med det har hon även gjort många spelningar i Finland. Tiden efter det har varit turbulent, men nu är hon tillbaka. Starkare än någonsin och dessutom nykär.

Sara Varga har nyligen släppt nytt material och nu är det också klart att hon återvänder till Finland.

- Då jag nu har gjort ny musik och en ny skiva släpps vill jag komma ut och spela igen. Finland ligger mig väldigt varmt om hjärtat och jag vill tillbaka dit, säger hon till Yle Åboland.

Kimito klart - planerar även en spelning med Fredrik Furu

Det som är klart i nuläget är en akustisk spelning i Villa Lande i Kimito, men även fler spelningar i Svenskfinland kan bli aktuella.

- Vi håller på och bokar in en akustisk turné, det första stoppet som är bokat är i Kimito den 4:e oktober och det kan även bli spelningar redan i sommar i Åbo då förhandlingar pågår.

- Jag har haft några av mina bästa och mest minnesvärda spelningar i just Finland, bland annat på Kåren i Åbo. I Vasa lärde jag känna musikerkollegan Fredrik Furu som jag jobbat och spelat med en del efter det. Tanken är att vi ska göra en spelning ihop i höst också, men än så länge är det inte bestämt var.

Sara Varga och eva frantz
Bildtext Svenska Yles Eva Frantz och Sara Varga i samband med Nöjesfredag.
Bild: Eva Frantz

Sara Varga har släppt fyra studioalbum och det stora genombrottet kom under Melodifestivalen 2011 med låten Spring för livet. Hon har sålt dubbel platina, både i Sverige och i Finland, och toppat försäljningslistor samt legat etta på Svensktoppen i 19 veckor.

- Det var också superkul att få ha två låtar som etta på Vegatoppen, då både Spring för livet och Hur gör vi nu toppade den listan.

"Den nya skivan är den mest personliga skivan hittills"

2017 medverkade hon för andra gången i Melodifestivalen och sjöng tillsammans med Juha Mulari duetten Du får inte ändra på mig.

Den nya skivan har det jobbats med i sju år, men det var det kanske värt då den enligt henne känns som den bästa och mest personliga hittills.

- Skivan Jag var ett geni innan jag visste bättre är på svenska med ett undantag av en låt på spanska som jag skrivit tillsammans med min kärlek och nya manager Isak Karlsson. Hade det inte varit för honom hade den nog aldrig blivit klar.

Diskussion om artikeln