Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Har du funderat på att pilgrimsvandra den nya S:t Olofsleden från Åbo till Trondheim? - Här får du värdefulla råd och tips av en erfaren pilgrim

Från 2019
Uppdaterad 24.05.2019 19:20.
Peter Lüttge
Bildtext Peter Lüttge i pilgrimsutstyrsel
Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

Från och med lördagen den 25 maj kan man gå hela vägen från Åbo till Trondheim i Norge. Då öppnas nämligen den officiella pilgrimsleden S:t Olofs sjöled.

Hela leden är certifierad och klassad som en europeisk kulturväg. Den följer den klassiska medeltida pilgrimsvägen som finländare gick för att tillbe Olof den helige; S:t Olof (995-1030), vars kvarlevor finns i Nidarosdomen i Trondheim.

Hela Norden var genomkorsad av olika Olofsleder eftersom Olof var Nordens första och mest populära helgon. Han blev också skyddspatron för de resande på Östersjön.

Nidarosdomen i Trondheim
Bildtext Mäktiga Nidarosdomen i Trondheim. målet för pilgrimsvandringen
Bild: Martin Håndlykken

Efter protestantismens intåg i Norden föll pilgrimsvandringarna i glömska och därmed också de gamla lederna. Men ett nymornat intresse för pilgrimsvandringar gör att fler och fler av de gamla vägarna restaureras, markeras och återskapas. Nu alltså också i Finland.

Pilgrimsvandring

En pilgrim skiljer sig från en vanlig turist genom att valet av resmål väljs i sökande efter andlighet.

Ordet pilgrim kommer från latinets peregrinus, främling, och avser en person som vallfärdar till en helig plats.

En äkta pilgrim färdas ofta via en särskild pilgrimsled som knyter ihop de heliga platserna med hemorten. I modern tid har inte alla vandrare religiösa motiv.

Före vandringen

Själv är jag en erfaren pilgrimsvandrare och har också varit på en del vallfärder. Det beror på att jag är katolik av födseln och på ohejdad vana.

Därför tänkte jag delge er några tips om vad ni ska tänka på om ni vill traska iväg från Åbo till Trondheim.

Karta över S:t Olofs sjöled
Bildtext S:t Olofs sjöled
Bild: Åbo Akademi

För det första ska du gå när du får lust. Om du känner för en pilgrimsvandring ska du inte tveka. Kolla vad du har hemma i skåpet, komplettera utrustningen med det som saknas och ge dig av.

Du behöver inte alls ha det nyaste och dyraste i kläd- eller utrustningsväg. En pilgrimsvandring är inte en hajk i Himalaya.

De gamla pilgrimslederna gick längs de möjligast lätta och säkraste rutterna. De korsade bergen där de var som lägst.

Pilgrimsvandrare på S:t Olofs sjöled
Bildtext Pilgrimsvandrare på S:t Olofs sjöled
Bild: Stefan Bremer

Normalt är de väl markerade. Men en karta eller en liten guidebok kan vara bra att ha med sig. Så att man hittar tillbaka till vägen när man har gått bort sig eller för att leta efter övernattningsställen (som ofta kallas för härbärgen).

Utrustningen

Det viktigaste är ryggsäcken. Välj helst en ganska liten en. Vi tenderar att fylla ryggsäcken till bristningsgränsen. Har du en liten ryggsäck kan du inte ta så mycket med dig. Din rygg kommer att tacka dig.

Kolla i förväg om du behöver ha med dig en sovsäck. I så fall räcker det mestadels med en lätt och liten sommarsovsäck som man kan använda i sovrum där det bara finns madrasser.

Peter Lüttge
Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

Stadiga skor ska du ha. Helst vattentäta. Men inte nödvändigtvis vandringskängor. Ett par lätta joggingskor att ta på sig på kvällen eller på vilodagarna och som reserv att gå i.

Två par lätta byxor. Ett med löstagbara ben - då har du också ett par shorts. Några tunna t-tröjor. Några par kalsonger och strumpor.

En tröja eller en fleece om du vandrar under kallare perioder. Ett regnställ, såklart. En hatt mot solen och kölden. Jag har också alltid med mig en buff i min packning.

Peter Lüttge
Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

Och handskar när jag vandrar under kallare årstider. Då kan det också vara bra med långkalsonger.

Allt det här ska du packa in i mindre vattentäta påsar. Vanliga plastpåsar duger hur bra som helst.

En pilgrimsstav är bra att ha. Som stöd och skydd. Vanliga vandringsstavar duger bra. Jag föredrar hemsnickrade.

Pilgrimsstav och kåsa
Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

En kopp som man kan dricka ur. En sked och en kniv. Kniven min finns i min fickkniv tillsammans med en sax, en korkskruv, en konservburksöppnare och så vidare.

Det nordiska sättet att gå med en kniv i byxbältet är inte att rekommendera i länder utanför Norden.

At the gears and no ideas

Caitlin från Australien som slog följe med mig när jag pilgrimsvandrade till Santiago de Compostela

En vattenflaska, så klart. Också en liten pannlampa är mycket bra att ha med. Solkräm på sommaren.

Peter Lüttge
Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

Och hygienartiklar. Jag brukar ha med deodorant, parfym, tandkräm, tandborste. Och en liten tvål i en plastpåse.

Plåster för fötterna, om du har ömtåliga sådana. Jag öppnar alla blåsor med en nål så fort de uppenbarar sig. Men det är förstås en smaksak.

Mobilen (plus laddare) och en liten powerbank. Pengar och plastkort, och ett id-kort. Ja, jag tror faktiskt det var allt.

Du kommer att bli förvånad över hur lite plats allt detta tar i din ryggsäck.

Sedan är det bara att gå. Slå följe med någon om du så vill eller gå ensam. Men du kommer inte att förbli ensam på en pilgrimsled. Jag lovar.

Du kan följa med öppningsvandringen (från Åbo till Eckerö på Åland) via Kulturens Instagramkonto @ylekultur. Ibland kan du också höra mig på radio, främst Vega Åboland. Och senare på sommaren ska du hålla utkik efter en podcast som jag klipper ihop efter vandringen.

Pilgrimsvandrare på S:t Olofs sjöled
Bildtext Pilgrimsvandrare på S:t Olofs sjöled
Bild: Stefan Bremer

Diskussion om artikeln