Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: Kravet om 0,7 vårdare per äldre ska skrivas in i lagen

Från 2019
Uppdaterad 23.05.2019 17:58.
Vårdare håller äldres hand.

Arbetsgruppen vid regeringsförhandlingarna som behandlade frågan om antalet vårdare per äldre har nått resultat. Den lagstadgade miniminivån inom äldreomsorgen blir 0,7 vårdare per äldre och den blir bindande, erfar Helsingin Sanomat.

Den tidigare rekommendationen har varit att det finns minst 0,5 vårdare per klient inom äldrevården.

Den nya lagen kommer att träda i kraft under en övergångsperiod för att säkerställa att det finns tillräckligt med vårdare och att hemvården inte påverkas av beslutet.

Det här skulle innebära att det skulle finnas minst 0,7 anställda per äldre som bor på serviceboende eller inom en långvarig institutionsvård.

Kostnaderna blir höga

För att uppnå den lagstadgade miniminivån behövs det tusentals nya arbetstagare de närmaste åren.

Enligt Kommunförbundet skulle behovet ligga kring 4 500 nya arbetstagare och kostnaderna skulle uppgå till över 200 miljoner euro.

Inom fem år kommer 10 000 arbetstagare inom vårdsektorn att gå i pension och behovet av nya arbetstagare skulle ligga kring 15 000, enligt Kommunförbundet.

För tillfället utexamineras cirka 1 000 vårdare om året.

Miniminivån för antalet vårdare har diskuterats redan en längre tid och speciellt inför riksdagsvalet. Då var alla andra partier förutom Samlingspartiet för att minimiantalet 0,7 vårdare per klient skulle skrivas in i lagen.

Källa: Helsingin Sanomat

Diskussion om artikeln