Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

“Jag skulle inte rekommendera någon att köpa en Huawei-telefon” - det här innebär uppbrottet mellan Huawei och Google för konsumenterna

Från 2019
Huaweis logga.
Bild: Sven Simon/ All Over Press

Kinesiska Huawei har placerats på listan över företag som anses vara ett hot mot USA:s säkerhet.

Därför mister företaget också allt stöd från amerikanska Google, ägaren av världens mest använda operativsystem Android.

Skandalrubrikerna är många, men vad innebär uppbrottet för en helt vanlig konsument?

Huawei-ägare behöver inte oroa sig

Huawei har gått ut med att de kommer att fortsätta leverera säkerhetsuppdateringar till de modeller som redan finns på marknaden.

Det kommer också i fortsättningen gå att använda Googles appar såsom Gmail, Youtube och Google Play på telefonen.

- Telefonen kommer fortsätta fungera som den gör nu. Den stora skillnaden blir att Huawei inte kan garantera att de får nya versioner av Android eller när de kommer få uppdateringarna, förklarar Andreas Eklöv som är teknikreporter på Sweclockers.

Hur påverkas säkerheten i en Huawei-telefon av uppbrottet?

- Det är inte osäkert att fortsätta använda de Huawei-telefoner som redan köpts. Utanför USA får konsumenterna fortsättningsvis säkerhetsuppdateringar från Huawei och Google, säger Eklöv.

Så länge restriktionerna är i kraft kommer Huawei att tvingas att manuellt hämta uppdateringar från Androids Open Source Projekt ‒ det vill säga den kod som är tillgänglig för utomstående programmerare ‒ och sedan distribuera uppdateringarna till sina användare.

Det här betyder att uppdateringsarbetet tar längre tid än för konkurrenterna.

En man visar upp en mobiltelefon framför en ljud bakgrund.
Bildtext Zhao Ming, VD för Honor, visar en Honortelefon för publik i Indonesien i mars 2018.
Bild: imago/Xinhua/ All Over Press

Vänta med att köpa en ny modell

Men trots att de gamla modellerna fortfarande är säkra att använda skulle teknikredaktören Andreas Eklöv inte köpa en ny Huawei-telefon just nu.

- Om det inte är bråttom så skulle det löna sig och vänta till att man vet hur det blir med handelsblockaden. Situationen kan till och med lösa sig till hösten och då skulle nya Huawei-telefoner också få de nya versionerna av Android. Men innan vi vet hur långvarig blockaden blir så rekommenderar jag inte att köpa en Huawei-telefon eftersom man inte vet hur länge de uppdateras, säger Eklöv.

Hur blir det med Huaweis smartklockor, påverkas dom?

- Huaweis klockor använder inte Android utan har ett eget operativsystem, så uppbrottet med Google påverkar inte smartklockorna. Däremot har också teknikföretaget Arm Holdings brutit samarbetet med Huawei. Arm Holdings tillhandahåller den tekniska grunden för alla mobila processorer i dag, som också används i smartklockor. Det här kan innebära att Huawei inte kan utveckla nya smartklockor, säger Eklöv.

Apple Watch -älykelloja
Bildtext På en smartklocka kan du till exempel läsa mejl, kolla vädret eller se din puls.
Bild: EPA/Andrew Cowie

Vem som helst kan använda Android, också Huawei

Huawei kan välja att utveckla ett helt eget operativsystem för att ersätta Android, men frågan är hur intressant en sådan lösning är för till exempel den europeiska marknaden.

Betyder det här att Huawei inte är en Androidtelefon i framtiden?

- Det kan man inte säga, men det kommer bli svårt för dem. Android är ett öppet operativsystem och vilken tillverkare som helst kan egentligen installera själva systemet på sina telefoner. Huawei kan alltså tekniskt sett välja att använda Android också på sina kommande telefoner. Nu blir dom isolerade från de viktiga systemtjänsterna som Google tillhandahåller och det skulle ge konkurrenterna ett försprång.

En hand håller i en mobiltelefon av modellen honor. På skärmen kan man se att personen lyssnar på ett avsnitt av podden "Welcome to night vale"
Bildtext En av Huaweis mobilmodeller, Honor, är populär i FInland.

Operatörerna i Finland försiktiga med Huawei

USA:s handelsblockad har också fått de finska operatörerna att reagera.

Operatören DNA säger till Yle att de troligtvis inte kommer sälja Huaweis nya telefonmodeller på grund av Googlebegränsningarna.

De gamla modellerna stannar däremot på butikshyllorna.

- Vi fortsätter sälja de gamla modellerna eftersom företaget har lovat säkerhetsuppdateringar under mobilernas förväntade livstid. Gällande uppdateringar på operativsystemet Android är läget ännu oklart, säger DNA-kauppas verkställande direktör Sami Aavikko.

Operatören Elisa meddelar per mejl att de inte har fattat något beslut gällande Huaweis nya mobiltelefoner.

Också Telia avböjer att kommentera hur det blir med telefonerna på butikens hyllor. Företaget har ändå gått in för att informera sina kunder om läget.

- Vi förstår att folk är osäkra, eftersom det är svårt att säga vilka följder det här har för konsumenterna. Därför har vi uppmanat våra försäljare att redan nu informera om Huaweis osäkra läge, säger Telia Finlands kommunikationsdirektör Camilla Ekholm.

Diskussion om artikeln