Rinne: Slut på hälsoföretagens surr kring vårdreformens honungsburk
Regeringssonderaren Antti Rinne är uppenbart nöjd med överenskommelsen när det gäller vårdreformen. Rinne påpekar att marknadsmodellen nu är begraven och att det är den offentliga sektorn som entydigt ansvarar för att organisera vården.
Regeringssonderaren Antti Rinne har en stark tilltro till att vårdreformen kan föras i hamn under den här valperioden.
Enligt Rinne har man under de senaste två valperioderna lärt sig vad som är möjligt och var gränserna går när det gäller vårdreformen.
- Marknadsmodellen och valfriheten var problematiska ur grundlagsenlig synvinkel. Nu är det den offentliga sektorn som ska organisera och huvudsakligen producera vårdtjänsterna medan den privata sektorn närmast är ett komplement, avrundar Antti Rinne.
Regeringsförhandlingarna avslutades kl 17 för att de fem partiordförandena skulle hinna förbereda sig för kvällens eurovalstenter. Det är uppenbart att man inte kommer att bli färdig med regeringsprogrammet den här veckan, Antti Rinne vill inte spekulera i tidtabellen men hoppas att programmet ska kunna vara spikat nästa vecka.
Social- och hälsovårdsreformen gör alltså comeback efter att ha legat i träda de senaste månaderna. Många centrala frågor kring reformen ska nu beredas parlamentariskt.
Regeringssonderaren Antti Rinne påpekar att frågan om huvudstadsregionens specialstatus och kommunernas roll som vårdproducenter ska utredas fram till årsskiftet.
Landskapsmodellen applåderas unisont
Den föregående regeringens landskapsmodell med 18 landskap ska alltså göra comeback.
Den återuppfödda landskapsmodellen applåderas stort av de andra partierna. Speciellt vänsterförbundets ordförande Li Andersson är nöjd.
- Nu är den tidigare regeringens marknadsmodell definitivt begraven och ansvaret för att producera vårdtjänster återgår entydigt till den offentliga sektorn. Den privata sektorn kommer enbart att utgöra ett komplement.
Också De grönas ordförande Pekka Haavisto myser.
- Vi är glada över att huvudstadsregionen ska få en specialstatus. Utmaningarna här är stora. Nu ser det ut som om den här regeringen sedan när den väl har kört i gång kan ro den gigantiska vårdreformen i hamn.