Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Ny global klimatstrejk, Lejonen slog Tre Kronor, det regnar på många håll

Från 2019
Mies ja lapsi kävelevät sateenvarjojen alla sateisessa puistossa.
Bildtext Det regnar på många håll i dag.
Bild: Pixabay

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Sport:

Lejonen slog Tre Kronor med 5-4 efter bragdartad insats vid ishockey-VM. Nu väntar Ryssland i semifinal för Lejonen på lördagen.

Inrikes:

Unga världen över ordnar idag en ny global klimatstrejk för att demonstrera mot klimatförändringen. Enligt frontfiguren Greta Thunberg strejkas det på minst 1 600 olika platser i nästan 120 länder. I Helsingfors överlämnar de strejkande in en vädjan till den kommande regeringen vid Ständerhuset och samlas sedan utanför riksdagshuset för att demonstrera.

Yle-journalisten Antti Kuronen har besökt lägret Al-Hol i Syrien där det finns 44 finländska kvinnor och barn på. Alla de mammor som Kuronen träffade vill återvända till Finland med sina barn.

Regeringsförhandlingarna fortsätter i dag i Ständerhuset. Regeringsbildaren Antti Rinne (Sdp) har redan tidigare meddelat att man blir klar först efter EU-valet.

Hotell Rantakalla i Kalajoki tvingades evakuera sina gäster vid tvåtiden i natt efter att en sotbrand orsakat kraftig rökbildning i hotellets utrymmen. Efter att hotellrummen rökventilerats kunde gästerna återvända till sina rum. Ingen kom till skada.

Orgelmusik vid bröllop lockar många brudpar att gifta sig i Borgå domkyrka.

Utrikes:

Storbritanniens premiärminister Theresa May tros i dag meddela om tidpunkten för sin avgång och redogöra för när hennes efterträdare ska utses.

USA har gått ut med 17 nya åtalspunkter mot Wikileaksgrundaren Julian Assange. De nya åtalspunkterna handlar om att Assange brutit mot lagen om spionage.

I Nederländerna, där det hölls EU-val redan igår, pekar vallokalsundersökningarna på en överraskningsseger för socialdemokraterna. Socialdemokraten Frans Timmermans är en av toppkandidaterna för att bli ny ordförande för EU-kommissionen och det kan ha lockat holländska väljare att rösta på just hans parti.

Väder

Ett regnområde rör sig österut över Finland. I Lappland är det uppehåll.

7..13 grader i väster, alldeles vid kusten 13..18 grader. I öster samt Norra Österbotten och Kajanaland 7..11 grader. I Lappland 7..13 grader.

Diskussion om artikeln