Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Det nya spionageåtalet mot Assange väcker debatt - vad kan det innebära för grävande journalister?

Från 2019
Uppdaterad 24.05.2019 09:16.
En aktivist under en demonstration för Assange i Dhaka i april 2019.
Bildtext En aktivist under en demonstration för Assange i Dhaka i april 2019.
Bild: AFP / Lehtikuva

USA:s justitieministerium meddelade på torsdagen att Wikileaks-grundaren Julian Assange åtalas på 17 punkter för spionage. En del menar att det innebär att USA kan komma att kriminalisera undersökande journalistik.

Det nya åtalet handlar om de hemligstämplade militära och diplomatiska handlingar som läcktes av den tidigare försvarsanalytikern Chelsea Manning och som Wikileaks publicerade 2010.

Redan tidigare har det i USA väckts åtal mot Assange för hackerrelaterade brott. Han beskylls för att ha hjälpt Manning att bryta sig in i datorer för att få tag på hemligstämplat material. Enligt uppgift skulle fängelsestraffet för det här vara högst fem års fängelse.

Det anmärkningsvärda med det nya åtalet är att alla de 17 åtalspunkterna grundar sig på den amerikanska lagen om spionage, the Espionage Act.

Wikileaksgrundarn Julian Assange anländer till domstolen i London.
Bild: AFP / Lehtikuva

Assange anklagas bland annat för att ha avslöjat försvarshemligheter och för att ha avslöjat namn på hemliga källor i bland annat Irak, Kina och Syrien.

Enligt exempelvis New York Times övervägde också Obama-administrationen spionageåtal mot Assange, men avstod från det för att man ville minimera de konsekvenser som ett sådant åtal kunde ha för pressfriheten.

Hur skiljer sig Wikileaks metoder från grävande journalistik?

- En del menar att Assange är en journalist och att han borde ha juridisk immunitet för de här handlingarna, konstaterade John Demers, chefen för justitieministeriets nationella säkerhetsavdelning.

- Justitieministeriet tar journalisters roll i vår demokrati på allvar och vi tackar er för den. Det har aldrig och kommer aldrig att vara ministeriets roll att misstänkliggöra journalister för att de rapporterar. Men Julian Assange är ingen journalist, tillade Demers under en presskonferens på torsdagen.

Enligt Demers är de flesta av de nu aktuella åtalspunkterna relaterade till införskaffningen av de hemliga dokumenten, i stället för publiceringen av dem.

Vad gäller de åtal som berör just publicering så handlade det huvudsakligen om namn på källor som befann sig på farliga platser, som i krigszoner.

Demers menar att ansvarskännande journalister aldrig skulle ha publicerat de här namnen.

Jag tror inte att det finns något annat sätt att tolka det här åtalet än som ett frontalangrepp mot pressfriheten

Nyhetsbyrån AP, New York Times och Washington Post citerar ändå flera bedömare som menar att spionageåtalet mot Assange är ett allvarligt hot mot pressfriheten.

- Jag tror inte att det finns något annat sätt att tolka det här åtalet än som ett frontalangrepp mot pressfriheten, säger bland andra Jameel Jaffer, vd vid Knight First Amendment Institute.

Enligt exempelvis Jaffer hänvisar åtalet till handlingar som undersökande journalister gör sig skyldiga till hela tiden.

USA:s regering har aldrig väckt spionageåtal mot någon journalist som publicerat hemligstämplat material. Åtal av det här slaget riktar sig i allmänhet mot personer i statlig tjänst som läcker hemligstämplad information.

Manning dömdes ju till 35 års fängelse för bland annat spionage, efter att han avslöjades. Hon benådades av president Barack Obama men sitter nu i häkte igen för att hon vägrade vittna inför en jury i en utredning om Assange.

Assange själv avtjänar som bäst ett 50 veckor långt fängelsestraff i Storbritannien för att ha brutit mot borgensbestämmelser där.

Källor: AP, New York Times, Washington Post, SR

Diskussion om artikeln