Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Fiasko" och "Fullständigt misslyckande" – svenska medier inte nådiga mot Tre Kronors magplask

Från 2019
Tre Kronor har gjort sitt i VM.
Bildtext Tre Kronor har gjort sitt i VM.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det var inte många som väntade att Finland skulle ha en chans att besegra Sverige i kvartsfinalen i ishockey-VM. Utgångsläget avspeglas i de chockerade mediereaktionerna på andra sidan Östersjön.

– Finland vinner rättvist. Tre Kronor förtjänar inte att vinna den här matchen. Det här är ett fullständigt misslyckande, säger SVT:s expert Jonas Anderson.

– De åkte mer skridskor, de vann fler dueller, säger Andersson om Lejonen som hade två spelare som under säsongen spelat i NHL, medan Tre Kronors motsvarande siffra är 21 NHL-spelare.

Det är en sak att ha det på pappret starkare manskapet, en annan att vara det bättre laget. Exempelvis vann Finland skotten i drabbningen med klara 31–17.

– Det är det här som gör sport fascinerande. Självklart är Tre Kronor storfavoriter, men i slutspelet avgörs det i en match. Sverige ska vinna den här matchen – på förhand. Men de klarade inte utmaningen, säger SVT Sports expert Sam Hallam.

"Kronkursen föll till ny bottennivå"

Aftonbladets krönikör Mats Wennerholm (bakom betalmur) talar om "Ett av svensk hockeys största fiaskon någonsin", mot just den bakgrunden att Tre Kronor mätt i NHL-erfarenhet var oändligt långt ifrån Lejonen.

Även Norrbottens Kuriren tar det för dagen populära ordet "Fiasko" i sin rubrik, och det gör även Svenska Dagbladets krönikör Anders Lindblad.

– Kronkursen föll till ny bottennivå. Tre Kronor har sällan varit så lågt värderat, skriver Lindblad (bakom betalmur).

Expressen rubricerar med "Svenskt jättefiasko: Utslagna av Finland" och krönikören Magnus Nyström eldar på ytterligare:

– Detta är ett svenskt fiasko som kommer svida länge för samtliga inblandade.

– Att förlora om man gjort sitt bästa är inget att skämmas för. Att förlora när man fått ut det bästa av sitt lag är sånt som händer. Att förlora när man egentligen har ett bättre lag – det kan aldrig beskrivas som något annat än ett fiasko, skriver Nyström.

Och att han inte fick ut det bästa av sitt lag – inte på långt när, är ett faktum för Tre Kronors chefstränare Rikard Grönborg, som efter två vunna VM-guld i rad nu fick ett tråkigt slut på sin landslagskarriär.

En betalmur ser också till att det blir omöjligt att läsa Kent Leijon Jönssons krönika i Sydsvenskan, men rubriken säger redan en hel del, ödmjukheten saknades:

– Brist på ödmjukhet blev Tre Kronors fall, rubricerar Jönsson.

Ishockey är trots allt bara ishockey

Men på annat håll i södra Sverige tog man Tre Kronors förlust betydligt lugnare: "Sverige ute ur VM efter förlust mot Finland", konstaterar Ystads Allehanda lugnt och sansat och lyfter i stället upp den lokala handbollsliraren Dalibor Doders 40-årsdag.

Diskussion om artikeln