Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Barnen mår uselt i Hongkong - många som inte är jättebra i skolan känner att de är en börda för föräldrarna

Från 2019
Skolbarn på rad i Hongkong
Bildtext Förväntningarna på barnen är överdrivet stora. Många klarar inte av den ständiga pressen.
Bild: Björn Ådahl/Yle

Självmordstankar är skrämmande vanliga bland skoleleverna i Hongkong. Inom en åldersgrupp har hela en tredjedel av eleverna övervägt att ta sitt eget liv. Den stressiga atmosfären i samhället gör att problemet är speciellt svårt i Hongkong.

Teckningsläraren Jessica Ng har en privilegierad sits. Hon undervisar i ett ämne som inte sätter press på eleverna och hon behöver inte heller ge dem läxor.

- Det är lätt att se att många elever är stressade. Min rektor är oroad, och hon har uppmanat mig att göra mina lektioner så trivsamma som möjligt, berättar Ng.

Teckningsläraren Jessica Ng försöker få eleverna att varva ned under lektionerna. Hon lär dem också att spela teater.
Bildtext Teckningsläraren Jessica Ng försöker få eleverna att varva ned under lektionerna. Hon lär dem också att spela teater.
Bild: Björn Ådahl/Yle

Ng säger att både skolsystemet och föräldrarnas förväntningar bidrar till att det uppstår en överdriven press på barnen.

Konkurrensen om att komma in på exempel på ansedda högstadieskolor är stenhård, och det samma gäller för universiteten.

Skuldkänslor och tankar på självmord

Enligt en ny undersökning blir pressen ofta för stark i synnerhet för elever som också i övrigt lider av psykiska problem. Undersökningen visar att mer än 30 procent av de 10-14-åriga eleverna har haft självmordstankar.

Forskarna som utförde undersökningen kom fram till att det är vanligt att barnen känner sig hjälplösa och isolerade. Nästan alla tillbringar mycket tid på de sociala medierna, men det får dem inte att må bättre, snarare tvärtom.

Många skolbarn är stressade av allt skolarbete.
Bildtext Också i lågstadierna är barnen tvungna att plugga ohälsosamt mycket. De flesta läser läxor flera timmar per dag.
Bild: Björn Ådahl/Yle

Många barn upplever också att de är en belastning för sina föräldrar. Det gäller främst dem som inte klarar sig bra i skolan.

Föräldrarna sliter hårt - barnen träffar dem inte

Situationen förvärras av att otaliga barn har på tok för litet att göra med sina föräldrar. Hongkongborna gör de längsta arbetsveckorna i världen, och en del föräldrar hinner inte hem förrän sent på kvällen då barnen redan sover.

Hongkong är också en av de få utvecklade ekonomierna där man inte har infört femdagarsveckor. Många föräldrar är därför tvungna att jobba också på lördagarna.

Musiklektionerna är populära. De ger inte upphov till några hemläxor.
Bildtext Musiklektionerna är populära. De ger inte upphov till några hemläxor.
Bild: Björn Ådahl/Yle

Samtidigt hör levnadskostnaderna till de högsta i världen. Följaktligen är det vanligt att både mamman och pappan måste arbeta för att familjerna ska klara sig ekonomiskt.

Barnen mer fästa vid hemhjälpen än vid sin mamma

En massa familjer anställer en utländsk hemhjälp för att ta hand om barnen. Hemhjälpen övernattar i arbetsgivarens bostad, och ofta är det hon som sätter barnen i säng.

Fler än 300 000 främst filippinska och indonesiska kvinnliga hemhjälpar arbetar i Hongkong. I många fall är barnen mer fästa vid hemhjälpen än vid sin mamma.

- Det är inte hälsosamt. Barnen blir också ofta olyckliga när hemhjälpen lämnar familjen för att återvända till hemlandet, konstateras det i forskningsrapporten.

För få vet hur man ska handskas med barn som mår dåligt

Forskarna påpekar också att mentalvården länge har försummats.

Det finns inte ens närmelsevis tillräckligt många människor som vet hur de ska handskas med barn som kämpar med psykiska problem.

Under rasterna släpper eleverna loss. Då är det svårt att tro att en stor del av dem innerst inne mår dåligt.
Bildtext Under rasterna släpper eleverna loss. Då är det svårt att tro att en stor del av dem innerst inne mår dåligt.
Bild: Björn Ådahl/Yle

Få skolor har tillgång till experter som kan identifiera barn med självmordstankar. Ingen av de 17 eleverna som tog sitt eget liv i fjol hade fått psykologiskt stöd i skolorna.

Forskarna uppmanar skolorna att bland annat införa aktiviteter som hjälper eleverna att förbättra sitt självförtroende. Det förmodas ändå dröja länge innan de resultatinriktade skolorna förändrar sin nuvarande linje.

Diskussion om artikeln