Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tarja Parkatti anmälde missförhållanden på äldreboende och utses till årets österbottning

Från 2019
Uppdaterad 24.05.2019 10:17.
Tarja Parkatti
Bildtext Tarja Parkatti
Bild: Yle/Elina Kaakinen

Årets österbottning 2019 är Tarja Parkatti. Hon avslöjade missförhållanden på Esperi cares vårdhem Ulrika i Kristinestad.

Avslöjandet ledde till fler avslöjanden och en nationell diskussion om förhållandena inom äldreomsorgen i hela landet.

Det var i december 2018 som närvårdaren Tarja Parkatti gjorde en anmälan om missförhållanden i anstaltsvården på sin dåvarande arbetsplats.

- Det fanns inte utrustning för att sköta sår, engångskopparna som de boende får sina mediciner i tvättades av personalen och användes flera gånger, de boende fick fel mediciner och det ledde till att ambulansen fick hämta en boende som hade tappat medvetandet. Det fanns namn på arbetslistorna som vi inte kände igen och om någon blev sjuk fick vi andra jobba dubbelt så mycket, säger Parkatti.

Många meddelanden

Hon berättar att hon tog upp missförhållandena med arbetsledningen många gånger, men ingen förändring skedde.

Hon tog då kontakt med facket och därifrån kom ärendet till Kristinestad, Valvira och Regionförvaltningsverket.

- Jag har fått samtal, textmeddelanden på finska och svenska och via sociala medier från hela landet, från vanliga människor, från anställda inom vården och till och med från chefer på äldreboenden. Jag talar inte svenska själv och jag förstår inte alla orden i de meddelanden jag får. Men jag förstår rosen och hjärtat i slutet av meddelandet. Jag överraskades av att det här blev så här stort, men det är ju bra att alla får veta om hur förhållandena är. Jag är glad för allt stöd jag har fått.

Parkatti berättar att hon inte kunde föreställa sig att också andra vårdhem hade likadana missförhållanden. Hon jobbar nu på ett äldreboende i Storå, Isojoki, där allt är bra.

Blev ombedd att ställa upp i riksdagsvalet

Inför riksdagsvalet blev Parkatti ombedd att ställa upp som kandidat.

- Men jag tackade nej. Jag tror att jag har åstadkommit mer på så här kort tid än vad många riksdagsledamöter får gjort på fyra år.

Årets österbottning valdes av Österbottens förbund i samarbete med HSS Media.

Tarja Parkatti fick 344 röster i publikomröstningen, på andra plats kom Project Livs grundare Nina Brännkärr-Friberg med 337 röster och på tredje plats missbrukskoordinatorn Anette Rönnlund-Nygård med 213 röster.

Österbottens förbund har utsett Årets österbottning sedan år 2004.

Diskussion om artikeln