Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Lejonen åt lammen" & "Bylaget slog NHL-stjärnorna" – finländska medier gottar sig åt Finlands seger över Sverige i VM-kvarten

Från 2019
Uppdaterad 24.05.2019 10:09.
Finland är klart för semifinal i VM 2019.
Bildtext Finland är klart för semifinal i VM 2019.
Bild: AFP / Lehtikuva

Om de svenska medierna var kritiska över Tre Kronors lama insats i VM-förlusten mot Lejonen, var deras finländska kollegor minst sagt lyriska. Den enes död är den andras bröd, eller hur det nu var.

Värst – eller bäst – är förstås kvällstidningarna.

Tidningen Iltalehti skriver på sin första sida med stora, svarta versaler: "LEIJONAT SÖIVÄT LAMPAAT", "Lejonen åt lammen".

Inne i tidningens sportdel skriver krönikören Harri Laiho att "Lejonens klor rev sönder pappren", syftandes på att matcher sällan avgörs på pappret – där Sverige var bättre oberoende av vilket mätinstrument man valt att använda.

– Vackert! Sensationellt! Ofattbart! En av den finska ishockeyhistoriens största segrar!

– Hur vackert var det inte när arbetarkillen Juhani Tyrväinen från Lahtis höll lekstuga med Oliver Ekman Larsson som förtjänar nästan 7,5 miljoner euro per säsong under Arizonas sol, skriver Laiho.

Laiho skriver att svenskarna var bekväma NHL-miljonärer som inte satte hårt mot hårt i VM-kvarten. De litade på att de som bättre spelare ror hem segern. De finländska arbetarna fick "urakka"-lön (entreprenad) och jobbade därefter.

Ilta-Sanomat valde på sin paradsida att lyfta fram Finlands segerarkitekt nummer ett Sakari Manninen, men med lika stora, svarta versaler: "SANKARI-SAKARI RATKAISI", "Hjälten Sakari avgjorde.

Krönikören Tuomas Arkimies skriver att det behövs syre – i båda lägren: I Finland för att lugna ner sig, ta andan, njuta och smälta segerns sötma, i Sverige för att klara av förlustens bittra kalk.

Enligt Arkimies var Lejonens vinst över Tre Kronor en seger för idrotten.

– Segern var en riktig bragd. Idrott när den är som bäst. En klar underdog slog den kristallklara förhandsfavoriten.

Båda kvällstidningarna passar på att lyfta fram svensken Curt Lindström som basat för både Sveriges och Finlands ishockeylandslag.

– Bra jobbat, Suomi, hälsar Lindström Ilta-Sanomats läsare.

Tre Kronor manglades i tvättmaskin

På Ilta-Sanomats webbplats dryftar redaktörerna Teemu Suvinen och Ville Touru samt gästen Harri Moisio från Radio Rock torsdagens thriller.

– Vad har hänt med Henrik Lundqvist? Eller egentligen: vad har hänt med de svenska målvakterna? Andremålvakten Jacob Markström var så dålig mot Ryssland att man inte hade kunnat byta in honom.

– För att citera Tero Lehterä på C More: Lundqvist skulle inte ens få i en badboll.

– Med tanke på laguppställningarna var det en av de största Lejonuppvisningarna någonsin. Sveriges NHL-stjärnor hade "kura" (gyttja) i byxorna när FM-ligalirarna satte Tre Kronor i en tvättmaskin som inte glöms bort i första taget.

– Finland visade att NHL bara är en bokstavskombination.

Tommi Koivunen, Ilta-Sanomats man på plats på VM-orten Kosice, skriver att Finlands seger är ofattbar.

– Se on siinä! Det är där. En av alla tiders största segrar. 18 VM-debutanter varav största delen från den hårt kritiserade FM-ligan. Och på motståndarsidan Sveriges stjärngarde fullt av NHL-miljonärer.

– Trots att prestationen och resultatet var sensationellt bra är lördagens semifinalmotståndare Ryssland snäppet hårdare. Inte kan väl det här laget också besegra Ryssland?

Matti Nyrhinen på MTV lyfter fram faktum att Finland släppte in fyra mål, att målvakten Kevin Lankinens räddningsprocent bara var 77,78, att Tre Kronor ledde med 3–1 i början av andra perioden och att Sverige inte fick en enda utvisning.

– Och ändå vann Finland. Och segern kom inte tack vare tur. Finland var bättre, skriver Nyrhinen.

Enligt Nyrhinen lever Sveriges spel av puckkontroll. Vad är då botemedlet mot sådan hockey?

– Om du vill göra ett barn argt, ta bort deras favoritleksak. Det är precis vad Finland gjorde.

– Spelsystemet vann på torsdagen. Där är Finland världsbäst. Därför gråter svenskarna nu om katastrofer och fiaskon. De hade de bättre spelarna. Finland hade det bättre laget.

MTV:s vassa hockeyexpert Petteri Sihvonen lyfte som den avgörande punkten fram sitt favorittema, spelboken.

– Ishockey är en spelboksidrott. Om spelsystemet är klart bättre – som det är i Lejonens fall – minskar det avsevärt på skillnaderna i spelarmaterialet. Lejonens "bylag" slog enkelt Tre Kronors NHL-stjärnor.

Saxén: "Förhandstipset om Lejonens VM gick käpprätt åt skogen"

Filip Saxén på Hufvudstadsbladet skriver att Finlands seger tvivelsutan gick till rätt adress.

– Lejonen stod för en av alla tiders största skrällar då det anonyma laget inte bara besegrade stjärnspäckade Tre Kronor – Finland var det klart bättre laget på isen och förtjänade segern och sin plats i semifinalen, skriver Saxén.

Sverige ledde som bekant med 3–1 men sedan var det Finland för nästan hela slanten.

– Ett Tre Kronor som spelat på sin rätta nivå hade aldrig släppt Lejonen tillbaka in i matchen vid det läget. Men i stället för att kontrollera händelserna och dominera matchen gav man över initiativet till Finland.

Som tackade och tog emot och vann.

– Men det här laget har gång på gång visat att man är betydligt mer än summan av sina bitar.

Oberoende av hur det hela slutar – allt mellan finalseger och bronsförlust är möjligt – är VM en framgångssaga.

– Redan nu kan vi slå fast att det här VM-laget har lyckats över alla förväntningar i VM, skriver Saxén som i slutet av sin krönika å det ödmjukaste ber om ursäkt för sitt VM-tips (som så många andras) som blev så fel som det bara kan, "käpprätt åt skogen".

– Med Jukka Jalonen bakom bänken borde jag ha förstått bättre.

Diskussion om artikeln