Enkel varpning av liten bordsvävstol – smarta tips för dig som vill börja väva, men fasar för att trä i en vävstol

Att göra varp eller ränning till en vävstol och sedan trä i trådarna rätt kan vara riktigt svårt och besvärligt. Här lär Niina Hiltunen ut ett lätt sätt som sparar dig många timmars förarbete så att du snabbt kan börja väva!
Hör du till den skara unga som behöver assistans av den äldre generationen innan du kan börja väva? Isåfall är du inte ensam! Att fixa de lodräta eller längsgående trådarna i väven, alltså varpen eller ränningen, är en riktig konst som allt färre behärskar.
Det finns många olika sorters vävstolar och beroende på hurudan väv du vill göra behöver du förstås göra olika förarbete. Har du en liten vävstol, någon typ av vävstol som kan placeras på bordet eller hållas i famnen så kan du prova på denna enklare metod för iträdning av varpen.
I videon här visar Niina Hiltunen alla steg i en direkt iträdning av varpen i vävstolen, med nystanet på golvet, och ger tips på vad som är bra att tänka på under processen.
Vill du inte väva vävstolens maxbredd så räknar du bara ut var du ska börja iträdningen så att även den smala ränningen då hamnar på mitten av vävstolen. Det är lättare att få en jämnt spänd varp/ränning om man gör den smalare.
Tänk även på att beroende på vilket material du gör ränningen i så töjer den olika så en ränning i ylle (som här) blir smalare sedan när du väver.
Det är viktigt att du väljer ett starkt material till ränningen, välj inte ett entrådigt garn! Testa om garnet håller att dra lite i utan att gå sönder direkt.