Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Förbundspennan: Bättre fysisk och psykisk hälsa genom barnyoga

Från 2019
Eva-Lotta Backman-Winquist
Bildtext Eva-Lotta Backman.
Bild: FSI

Det finns en anledning till varför högpresterande som t.ex. tyska fotbollslandslaget, Annika Sörenstam och Carolina Klüft utövar yoga. Yogan är nämligen ett effektivt verktyg för både det fysiska och mentala välbefinnandet. Yogan ger också en möjlighet till personlig utveckling.

I Sverige har Skolinspektionen, den statliga myndigheten som granskar skolorna, efter att ha prövat ett ärende om yoga som anordnas i en skola, beslutat att så länge yoga utförs på ett sekulariserat sätt och med fokus på hälsa och välbefinnande finns det inga hinder för att ha yoga i skolan. Yoga är i dag för både vuxna och barn ett sätt att slappna av, att känna lugn och ett sätt att förbättra koncentrationen och självkännedomen.

Finlands Svenska Idrott har under fyra års tid utbildat i barnyoga – en kurs vi kallar för lugna barn. Våra ledare möter många barn med en väldigt dålig kroppskännedom och -hållning. Ofta är det spända muskler i axlar och ben, som gör helt vardaglig motorisk träning väldigt utmanande. Det handlar om barn som inte orkar vifta med armarna och “flyga som fåglar” i mer än tio sekunder, eller om barn som inte kan böja sig framåt och röra vid sina tår för att musklerna på baksidan av låret är så spända. Men framför allt handlar det om att ha svårt att lugna ner sig i en omgivning där det piper och blinkar överallt i telefoner och pekplattor med mera.

Barn behöver träna sin motorik, men de behöver också tänja och slappna av. Det viktigaste är ändå att träna den medvetna närvaron och konsten att kunna slappna av.

Christel "Kite" Lundström.
Bildtext Christel Lundström.
Bild: FSI

Barnyoga handlar inte om religion. I yogan handlar det om att möta och utmana sig själv för att växa som individ. Under de senaste 20 åren har psykisk ohälsa bland äldre tonåringar fyrdubblats. Stress uppstår bland annat på grund av höga prestationskrav i skolan samt av en ständig tillgänglighet, ett högt tempo och ständigt närvarande teknologi. Det här i sin tur kan ge sömnsvårigheter, magont, ångest, oro och psykiska problem, och risken finns att unga som drabbas bär med sig problemen upp i vuxenlivet.

Det krävs inte många minuter om dagen för att klämma in lite yoga och ny energi i klassrummet. Våra yogastunder handlar om att låta barn lugna ner sig med sagans hjälp. Barnyogan är lekfull och saknar prestationskrav. Det handlar inte om att göra den perfekta positionen utan om att få kroppen att aktivera delar som annars inte är så aktiva. Då skapas ett mångsidigt rörelsemönster, där kroppen får jobba i alla riktningar.

Barnen blir lugnare, piggare och får en bättre kroppsmedvetenhet. Koncentrationsförmågan ökar, självkänslan och självkännedomen förstärks. Barnen är närvarande i stunden och känner sig trygga. Under ett lugnt pass finns det också tillfälle att diskutera tillsammans med barnen om saker och händelser som eventuellt stiger fram och om eventuella känslor och tankar som uppstår under berättelsens gång.

Vi utgår ifrån att en mer harmonisk skolmiljö och aktivare närvaro på lång sikt leder till mer välmående i vardagen. Vänta inte: även de enklaste övningarna har en massa goda effekter på kroppen och knoppen.

Eva-Lotta Backman
Motionschef

Christel Lundström
Ombudsman för skolidrotten

Diskussion om artikeln