Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Det kan stå dig dyrt att dra upp fel fisk - den kan kosta dig 7000 euro

Från 2019
Uppdaterad 04.06.2019 06:13.
Kenneth Nordqvist övervakar fiskeriet
Bildtext Kenneth Nordqvist vakar över fiskeriet i Ingå och Kyrkslätt.
Bild: Yle/Mathias Gustafsson

Reglerna för när och vad man får fiska förändras årligen. Förutom för de som fiskar gäller det också för våra fiskeövervakare, såsom Kenneth Nordqvist i Ingå och Kyrkslätt, att hålla koll. I år har de utrotningshotade och fredade fiskarna fått en prislapp.

Vad behöver du för lov att fiska och vad kostar det?

Fiske är en av Finlands absolut populäraste hobbyer och två miljoner finländare fiskar mer eller mindre ofta.

Kenneth Nordqvist, fiskeövervakare i Ingå och Kyrkslätt, är redo för säsongen som startat. Han startar sin åttio hästkrafter starka båtmotor och med sin läsplatta i högsta hugg beger han sig av för att kolla att alla har sina lov i skick.

- De flesta har nog läget under kontroll nuförtiden. Det är så lätt när allt kan skötas på nätet och lovet finns i mobiltelefonen. Det är inte mer än cirka en procent som fiskar utan lov idag, berättar Nordqvist.

Fiskeövervakare Kenneth Nordqvist
Bildtext Övervakningen sker mest under veckosluten.
Bild: Yle/Mathias Gustafsson

Varför tycker du det är viktigt att övervaka fisket?

- Det är viktigt främst för att det inte ska fångas för små fiskar, minimimåtten ska hållas. Om det är fredade områden så finns det en orsak till att de är fredade. Inte är de bara laga på skoj, fiskstammen ska kunna återhämta sig.

Nya regler varje år

Reglementet och lagen vad gäller fisket ändras hela tiden. Nästan varje år kommer några nya bestämmelser. Nu är det fiskarnas välbefinnande som är i fokus.

- Nytt för i år är att sådana fiskarter som är utrotningshotade eller sådana att stammen har gått tillbaka har fått en prislapp. Blir du fast för att ha en sådan fisk i ditt förvar under fredningstiden så kommer domstolen att hitta en prislapp på den. Här i våra vatten är det laxen som på hösten tar sig upp i älvar. Och så havsöringen, den med fettfena, är helt och hållet fredad. Den utplanterade är inte fredad.

- Och jo, så har vi ju ålen som är fredad under vintertid, säger Kenneth Nordqvist.

Vilken prislapp fisken får beror också på om det är en hona eller hane - om det är romfisk.

- Men ett exempel är insjölaxen som är hotad i Saimentrakten, där kan prislappen bli 6 000 till 7 000 euro.

Område från Ingå till Kyrkslätt

Kenneth Nordqvist tog över övervakningen för sex år sedan då den tidigare övervakaren i Ingå gick i pension. Efter en tid slutade också övervakaren i området intill, i Kyrkslätt, så Nordqvist fick ta över även där.

Att bli fiskeövervakare är enligt Kenneth Nordqvist inte speciellt utmanande.

- Det var en endags kurs om regler och lagar och så in till stan ett varv för att skriva en tent och så var det klart. Så värst svårt var det inte, konstaterar han.

Kenneth Nordqvist kollar fisknät.
Bildtext Näten får ha en viss storlek på maskorna.
Bild: Yle/Mathias Gustafsson

Folk blir glada när Kenneth kommer

När Kenneth stannar upp vid båtar eller stränder där någon fiskar är det sällan han får se sura miner.

- Aj så kul att se en fiskeövervakare livs levande, brukar folk ropa åt mig då jag kommer. Får vi ta ett foto med dig? Till och med sådana som får böter för att de fiskat utan lov brukar konstatera att det bara är sig själv de har att skylla, berättar Nordqvist.

Kenneth Nordqvist varnar en nätfiskare.
Bildtext Man får inte flagga för tomt nät.
Bild: Yle/Mathias Gustafsson

Att övervaka fisket är mycket mer än att bara kolla folks fiskelov.

- Det är ganska mycket att informera folk om nya regler och sådant. Det händer till och med att folk ringer mig och ställer frågor om var man får fiska och hur man får fiska. Ibland kan det bli lite oklart när det blir fiskeförbud under vissa särskilda tider på vissa särskilda områden, berättar Nordqvist.

Mer om fiske i Närbild i Yle Fem måndag 3.6 klockan 20.00 (repris tisdag 4.6 klockan 11). Programmet finns också på Arenan:

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln