Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Diskrimineringsombudsmannen: Införandet av avgift på poste restante-försändelser är diskriminerande

Från 2019
man hämtar posten ur poste restante-fack.
Bildtext Speciellt för hemlösa skulle reformen vara besvärlig.
Bild: Yle / Vesa Marttinen

Diskrimineringsombudsmannen sätter nu stopp för en reform som skulle innebära att det införs en avgift på poste restante-försändelser. Reformen anses vara diskriminerande.

Tidigare i maj sade också Trafik- och kommunikationsverket Traficom nej till reformen i sådana fall där där poste restante är mottagarens enda möjliga sätt att få sin post på.

Posten meddelade i februari att en poste restante-reform skulle införas, vilken skulle göra tjänsten avgiftsbelagd. Strax därefter sköts reformen upp, och i slutet av samma månad ändrade posten sig och meddelade att man inväntar myndigheternas utlåtanden innan en avgift införs.

Reformen har väckt motstånd eftersom bland annat hemlösa inte då skulle ha en jämlik möjlighet att motta post.

Jussi Aaltonen på Diskrimineringsombudsmannens kansli säger att ombudsmannens beslut följer samma linje som Traficom har och att de två besluten kompletterar varandra.

Efter Traficoms beslut meddelade Posten att tjänsten fortsättningsvis är avgiftsfri för dem som annars inte har en möjlighet att motta försändelser och att tjänsten tillsvidare avgiftsfri är avgiftsfri också för alla andra.

Diskussion om artikeln