Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Storbritanniens premiärminister Theresa May kastar in handduken - avgår den 7 juni

Från 2019
Uppdaterad 24.05.2019 14:28.
Theresa May meddelar att hon lämnar sin post - Spela upp på Arenan

Storbritanniens premiärminister Theresa May lämnar sin post. May kommer att avgå den 7 juni.

Det regerande konservativa Torypartiet kommer nu att välja en partiledare. Vinnaren tar sedan över premiärministerposten.

May kommer att stanna kvar som övergångspremiärminister tills den nya ledaren är vald. Men i praktiken är hennes regering redan nu handlingsförlamad.

May har visat prov på uthållighet och överlevnadsförmåga under sina tre år vid makten. Storbritannien har befunnit i en närmast konstant politisk kris sedan brexitfolkomröstningen i juni 2016.

Men hennes envisa kamp för att driva igenom sitt och EU:s brexitavtal trots stort motstånd inom det egna partiet kostade henne jobbet till slut.

I sitt avskedstal höll May fast vid att hon handlat rätt under brexitprocessen.

‒ Jag har gjort allt i min makt för att övertyga parlamentet att stöda avtalet. Tyvärr har jag inte lyckats, sade May utanför sin tjänstebostad Downing Street 10.

‒ Jag försökte tre gånger. Jag anser att det var rätt att hålla ut trots att oddsen mot att lyckas verkade höga. Men det är nu klart för mig att det är i landets bästa intresse att låta en ny premiärminister ta över.

Nu får en ny premiärminister försöka lösa den för britterna hittills omöjliga brexitknuten.

Tories uppger att Mays efterträdare ska vara utsedd den 20 juli. I mitten av juni ska alla kandidater vara utsedda.

Den tidigare utrikesministern och brexitförespråkaren Boris Johnson är för tillfället favorit i ordförandekampen. Men Tories ledarval är traditionellt brutala affärer och Johnsons utmanare vässar nu knivarna i hopp om att han ska begå ett misstag och blotta sig.

Se här videoklipp som visar två olika sätt för en brittisk premiärminister att förhålla sig till sitt avgångsbesked:

Theresa May kämpade med tårarna då hon 24.5.2019 gav beskedet om sin avgång utanför Downing Street 10.

Theresa May brister ut i gråt - Spela upp på Arenan

Storbritanniens premiärminister David Cameron verkade helt oberörd efter att han 12.7.2016 hade gett besked om att han skulle avgå. Cameron till och med nynnade en aning då han avlägsnade sig för att gå in i premiärministerbostaden på Downing Street 10.

Uutisvideot: Hyräilevä Cameron herättää kysymyksiä - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln