Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck

Gör en hummus med rödbeta och chili – lika stark i färgen som i smaken

Uppdaterad 31.01.2023 09:44.
Rödbetshummus i en skål
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Vår ilsket rödbetsröda hummus har ett sting av vitlök och chili och en bärig ton av svarta vinbär.

Den är ett gott tillbehör till kött, grönsaksrätter och korv eller på mackan och som spread på fröknäcke.

Ingredienser, 8 pers:

  • 1 burk kikärter

  • 250 gram kokta och skalade rödbetor

  • ½ dl svarta vinbär, färska eller frysta

  • 1 msk tahini (sesampasta)

  • 2 vitlöksklyftor

  • ½ dl olivolja

  • 1 kruka mynta

  • 1 tsk kummin, mortlade

  • 1 tsk chipotle (rökta chili flakes)

  • salt och peppar

  • ½ citron, saften

  • svarta sesamfrön till garnering

  • chili flakes till garnering

Gör så här:

  1. Mixa ihop kikärter, olja, tahini, vitlök, mynta, kummin, chipotle, citronsaft, kokta rödbetor, svarta vinbär, salt och peppar till önskad konsistens.

  2. Lägg upp i en skål och garnera med svarta sesamfrön och chiliflakes.