Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sportens studio dryftade den makalösa segern över Sverige: "Skönt att domsluten inte spelade någon roll med tanke på slutresultatet"

Från 2019
Uppdaterad 24.05.2019 14:17.
Lejonen vidare till semifinal – ska det bli medalj? Se VM-snacket med Niklas Bäckström, Christian Vuojärvi och Christoffer Herberts - Spela upp på Arenan

Yle Sportens studiovärd Anki Karhu dryftade Finlands makalösa VM-kvartsfinalseger över Sverige tillsammans med kollegorna Chriso Vuojärvi och Christoffer Herberts samt ishockeyspelaren Niklas Bäckström. – Att Finland slog Sverige i en kvartsfinal är ingen jättestor överraskning men sättet de slog Sverige på gör det till en av de största segrarna i hela Finlands hockeyhistoria, säger en lyrisk Herberts.

– Så klart är det stort att få vara med och spela under det sista veckoslutet i VM. Då har man spelat bra och gjort bra ifrån sig. Det är inte så lätt längre, det blir jämnare och jämnare mellan toppländerna, och Tyskland och Schweiz har blivit bättre.

– Kollar man på namnlistorna i gårdagens match så har Sverige massor av toppspelare. Men i ishockey spelar man inte på pappret utan allt händer inne i rinken, där finns sanningen, säger Bäckström som spelade den gångna säsongen i Tappara.

Herberts, med i studiosnacket via en videolänk till VM-orten Kosice, tycker att torsdagens seger över Tre Kronor hör till de största som Finland någonsin tagit.

– Kan inte påminna mig om att Finland skulle ha tagit en lika överraskande seger någonsin. Det är lätt att säga i dag att det här skulle hända och att Jukka Jalonen är en fantastisk coach, men inför VM-turneringen vill jag påstå att inte en enda finländsk spelare hade platsat i Sveriges trupp.

– Och sedan att inte bara vinna matchen utan det sätt de gjorde det på. Fullständigt rättvist. Finland spelade ut Sverige i två perioder trots att Finlands lag saknade etablerade NHL-spelare och Sveriges lag hade 20 etablerade NHL-spelare. Finland vann skotten i de två sista perioderna med 24–10. Fullständigt hisnande!

– Att Finland slog Sverige i en kvartsfinal är ingen jättestor överraskning men sättet de slog Sverige på, att det var utklassning, gör det till en av de största segrarna i hela Finlands hockeyhistoria, säger en lyrisk Herberts.

Är NHL övervärderat?

Studiopanelen tog också emot frågor, en av dem handlade om NHL: Är NHL en överskattad serie (med tanke på Sveriges sorti och Finlands seger)?

– Nej. Citerar Jukka Jalonen: I en intervju för Yle Urheilu i januari sade han att det är möjligt för Finland att vinna VM-guld, men stommen i laget ska helst vara profilspelare från NHL. Men det kommer överraskningar som vi såg igår och nivån blir bredare och bredare: vi ska inte underskatta den finska ligan, vi ska inte underskatta spelare som håller till i Europa. Med kollektiva laginsatser kan man få NHL-stjärnor att se ganska medelmåttiga ut, säger Chriso Vuojärvi.

Niklas Bäckström säger att utgången i en enstaka match alltid är svår att spekulera; playoffmatcher är enklare att förutspå.

– Och ser man på hur Finland spelat i turneringen och hur Sverige spelat, så är det ingen större överraskning. Finland har spelat bättre ishockey som lag. Sverige har inte kommit upp på sin egen nivå, de fick inte sitt spel att fungera i hela turneringen. Och i gårdagens match kan man alltid fundera om Finland hade något med saken att göra?

Niklas Bäckström, NHL-målvakt
Bildtext Niklas Bäckström spelade tio säsonger i NHL.
Bild: EPA/LARRY W. SMITH

– Världens bästa spelare spelar i NHL. Om de hade ett fyra veckors läger skulle resultatet kunna se helt annorlunda ut. Ser man på Finlands lag så har vi några NHL-spelare men det som är intressant är hur många av dem som kommer att spela nästa år i NHL. Det glömmer man lätt. För tillfället är de inte NHL-spelare, men kanske på hösten, säger Bäckström som själv har en diger NHL-karriär bakom sig.

– Det där är en bra poäng! Det är ganska många vars karriärkurva pekar stabilt uppåt. Vi har redan två offentliggjorda NHL-kontrakt med Jani Hakanpää och Oliwer Kaski, och Kaapo Kakko naturligtvis. Kanske också Sakari Manninen. Det har inte tisslats och tasslats om hans NHL-kapacitet tidigare men nog har han ju varit så bra i VM. Jag skulle vara förvånad om inte någon klubbledning i NHL tänkt att man kunde testa honom. En annan är Mikko Lehtonen som jag tycker varit bländande genom hela turneringen. Skulle vara intressant att se hur han klarar sig i den hårdaste av hockeyscener, säger Vuojärvi.

Studion drabbades av lite tekniska strul här och Herberts fick nöja sig med att sätta upp en tumme som tecken på att han höll med.

Henrik Lundqvists form

Tre Kronor-målvakten Henrik Lundqvists agerande dryftades också i studion. Alla var överens om att han inte hade en särskilt bra dag på jobbet.

Lundqvist har gett sig för femte gången i VM-kvarten.
Bildtext Lundqvist har gett sig för femte gången i VM-kvarten.
Bild: AFP / Lehtikuva

Bäckström sade att Lundqvist har haft en svår säsong i sitt NHL-lag New York Rangers och att han inte heller i gårdagens match spelade på den nivå som man är van vid. Men Bäckström lyfter fram lagets ansvar här.

– Det är inte bara målvaktsspelet utan hela deras spel. Som målvakt behöver du ett bra teamspel, ensam kan man inte klara sig. Sveriges försvarsspel fungerade inte som det borde och därför spelade han inte på den nivå man är van vid.

Herberts var inte lika nådig som Bäckström – tvärtom anser han att Finland delvis har Lundqvist att tacka för segern.

– Lundqvist var en stor orsak till att Finland vann och att Sverige förlorade. Det ska vi inte sticka under stol med över huvud taget. Han var darrig hela vägen och framför allt starten på matchen med det första enkla målet satte tonen för hela matchen. Med en bättre svensk målvakt hade Finland inte vunnit. Lundqvist var en väldigt slagen man i intervjuzonen efteråt, säger Herberts som var på ort och ställe under miraklet i Kosice.

Matchens domare?

En annan fråga som dryftades i studiosändningen var domarjobbet i gårdagens match. Bra eller icke bra?

– Domarens jobb är tufft, det måste sägas. Men nog tycker jag att Finland hade förtjänat lite powerplay, säger Bäckström.

– Det kändes som att domarna satte visselpipan i fickan efter Finlands två utvisningar, och sedan glömde de den i fickan och tog aldrig fram den, tyckte Karhu.

– Manninens utvisning kändes billig och snarlika grejer lät man i fortsättningen vara ovisslade, så jag är nog besviken. Domarna gjorde inte en särdeles bra match, säger Vuojärvi.

Herberts påpekade att det ofta klagas på att domarna ger för många utvisningar, den här gången blev det tvärtom med totalt två finska utvisningar och ofattbart nog inte en endaste svensk utvisning.

– Skönt att domsluten inte spelade någon roll med tanke på slutresultatet, det är det viktigaste, fastställde Herberts.

Var svenskarna trötta?

En tittarfråga gällde de svenska NHL-spelarna och varför de verkade trötta och tafatta. Där gick panelisternas åsikter aningen i sär.

– Finland malde på med fyra femmor och orkade tro att taktiken ger resultat. Ingen spelade över 20 minuter medan sex svenskar hade över 20 minuter speltid. Klart det börjar märkas i något skede, framför allt när Finland fick sina långa anfall. Så nog var det väl mjölksyra kombinerat med taktiken och spelsättet som fick svenskarna att se tafatta ut, säger Vuojärvi.

– Här syns hur mycket självförtroendet och spelsättet inverkar. Finländarna känns fräscha, alla tror på sig själva. Svenskarna ser trötta ut när allt inte riktigt stämmer, säger Bäckström som undrade varför svenskarna inte vågade lita på alla sina fyra femmor.

Herberts å sin sida lyfter fram att den svenska chefstränaren Rikard Grönborg inte vågade matcha sitt lag tillräckligt hårt.

– Håller helt med Niklas om att det snarare var en mental trötthet än en fysisk trötthet. Sverige var rädda att förlora och redan i början av matchen insåg de att 'den här matchen kan vi förlora'. Det skar sig mentalt och därför kom den fysiska tröttheten. Finländarnas inställning var att det inte spelar någon roll om man förlorar, 'bara vi ger allt är vi ändå vinnare'.

Ryssland nästa

Finlands seger över Sverige fick de ivrigaste att börja fira som under värsta karnevalsyran, men proffsen, det vill säga spelarna själva tog segern med ro: uppdraget är bara till hälften avklarat.

Nästa hinder stavas Ryssland – som inte förlorat en enda match i årets VM – i en semifinalmatch som går av stapeln på lördag klockan 16:15.

– Klart Finland har chans att vinna. Jag tror spelarna njuter av att visa att alla de som säger att de inte kan klara sig har fel, säger Bäckström.

– Faktum är att Ryssland är en oerhört tuff motståndare. Tålamod, tålamod, håll matchen jämn, är Vuojärvis segerrecept.

– Jag har lite samma känsla som efter kvartsfinalen för två år sedan. Finland hade också då ett ganska anonymt lag och gjorde en fantastisk kvartsfinal mot USA. Känslan var att 'nu kan vi gå hela vägen'. Men sedan kom realiteterna emot och Finland förlorade både semifinalen och bronsmatchen. Det känns lite så igen, men det är ju det dom vill att man ska tro, säger Herberts.

– Aj aj aj. Det sitter djupt i den finska folksjälen att dämpa stämningarna, skrattar Karhu.

Blir det medalj?

På slutet tog sig panelisterna ännu an Finlands målvakt Kevin Lankinen som inte hade sin allra bästa dag mellan stolparna mot Sverige:

Kevin Lankinen gör en viktig parad mot Tre Kronor.
Bildtext Kevin Lankinen gör en viktig parad mot Tre Kronor.
Bild: AFP / Lehtikuva

– Vinner man så fortsätter man. Han hade en lite knepigare match och kom inte in i den optimala rytmen, men självklart ska han stå i nästa match, säger Vuojärvi.

– Helt av samma åsikt. Han fick inte de där skotten man ville ha för att komma in i rytmen. Men åt målen kunde han inte göra något. Han vann matchen och gjorde några räddningar som gav Finland chansen att vinna, säger Bäckström.

– Han var väldigt ärlig och skön när jag pratade med honom efter matchen. Han sade att 'i dag var det inte jag som räddade laget utan laget som räddade mig'. Han är fullständigt ohotad första målvakt och passar som hand i handske med det här laget, sade Herberts om den positive burväktaren.

Med Finland med i medaljspelen får panelisterna till slut tippa hur det går för Finland i de resterande matcherna.

– Litar på att Finland kommer hem med medalj. Spelet avgör vilken, säger Bäckström diplomatiskt.

– Jag får vända kappan efter vinden. Ryssland blir för svårt, men Finland brukar prestera jättebra i bronsmatcher och slår Tjeckien i bronsmatchen och kommer hem med brons vilket är en stor framgång, säger Vuojärvi.

– Jag tänkte faktiskt svara som Chriso och det vill jag ju inte göra. Så i stället säger jag att att de gör en stormatch och slår Ryssland i semifinalen. I finalen får de möta Kanada och klarar inte av att slå Kanada två gånger i en och samma turnering. Alltså säger jag att Kanada slår Finland i finalen.

– Vi ses på torget, hälsar Karhu!

Diskussion om artikeln