Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Den folkkära akvarellkonstnären Lars Lerin tycker inte om rutiner eller mingel

Från 2019
Uppdaterad 28.05.2019 08:55.
Lars Lerin framför sin tavla, tittar in i kameran
Bildtext Lars Lerin är en av Sveriges mest kända och folkkära konstnärer. Nu just är han aktuell med två utställningar i Finland
Bild: Vanessa Forstén

Lars Lerins framtoning är blyg och introvert, han tar just ingen plats alls trots att han är en av Sveriges mest älskade konstnärer. Han svamlar, tappar orden och tittar blygt på mej. Han blir nästan pinsamt berörd då jag undrar varför det har tagit så länge för honom att ställa ut i Finland.

– Jag har inte tänkt på det där med Finland på det sättet, jag har någon gång varit i Karelen och åkt runt och sett på björkar och stilla vatten. Men det är aldrig någon som riktigt har frågat mej heller, så det blir en slump nu att jag ställer ut på två ställen här i Finland.

En av Nordens kändaste akvarellkonstnärer

Lars Lerin ställer ut sina akvarellmålningar på Galleri Hanaholmen under sommaren och samtidigt ställer han också ut tillsammans med sin man Manoel “Junior” Marques Lerin i Hangö på Henriksbergs Galleri i Tvärminne. Lars ställer ut målningar och Junior sina fotografier. Junior är dansare och konstnär, ursprungligen hemma från Brasilien.

Man får lov att hålla tungan rätt i mun och vara lite diplomatisk så att allting fungerar

– Min man har fåglar som tema på den utställningen som heter “Codex on the flight of birds”. Här på Hanaholmen är det akvareller och landskap och reseskildringar.

Lars Lerin tillsammans med maken Manoel Marques
Bildtext Lars Lerin har två barn tillsammans med maken Manoel “Junior” Marques Lerin.
Bild: ©TrondIsaksen/Statsbygg

Hur är det att samarbeta med sin make?

– Det går egentligen inte för han är så bestämd, skrattar Lars. Vi gör inte det så ofta, det är nog bättre att var och en håller sig till sitt. Det blir speciellt på Galleri Henriksberg, konstnären Isabella Cabral är Juniors vän och båda två kommer från Brasilien. Det blir en rolig vänskapsgrej, säger Lars.

Hetsigt temperament och långsinthet

Utställningen är inte det enda projekt som Lars och Junior samarbetat med. I succéserien Lerins lärlingar ordnar Lars en konstskola för personer med funktionsnedsättningar. I den senaste säsongen beger sig Lars till Rio de Janeiro tillsammans med gruppen och Junior fungerar som deras guide under inspelningarna och under själva resan.

Jag hoppas att jag ska kunna tycka lika mycket om båda två barnen men mitt första barn är så oerhört lik mej och helt på min våglängd

– Man får lov att hålla tungan rätt i mun och vara lite diplomatisk så att allting fungerar. För Junior är väldigt bestämd och kan vara sådär...hit och dit, skrattar Lerin. Men vad säger jag egentligen? Nä, men han har väl ett väldigt hetsigt temperament och blir jättefort arg men sedan går det också väldigt fort över. Och jag igen är mer långsint och går och surar länge. Vi är varandras motpoler, ler Lerin.

“Bakvänt att få barn då man är pensionär”

Lars berättar att lösningen helt enkelt var att acceptera att de är olika och lever skilda liv fast de bor ihop. Paret har också två gemensamma barn, Rafael fyra år och Gabriel tre år.

– Jag är pensionär vet du, 65 år gammal. Det är lite bakvänt att jag då får småbarn nu, det hade jag aldrig kunnat föreställa mej. Men Junior har många systrar som kommer och hjälper till och bor hos oss i olika omgångar. Systrarna är ovärderliga, vi skulle inte klara oss utan dem.

– Vår fyraåring är helt underbar samtidigt som det är rätt jobbigt att ha småbarn. Jag kände med en gång att han är min själsfrände. Det är konstigt. Jag hoppas att jag ska kunna tycka lika mycket om båda två barnen men mitt första barn är så oerhört lik mej och helt på min våglängd. Fast det har jag inte tänkt tala om för honom. Ännu, småler Lars.

Lars Lerin framför sin tavla
Bildtext Lars Lerins favoritkonstnärer är Tove Jansson, Rudolf Koivu och Edvard Munch.
Bild: Vanessa Forstén

Fler barn vet Lars inte om det kommer att bli. Men tillägger ändå att man nog aldrig vet hur det blir med Junior. Men sedan konstaterar han att han måste tänka på att han är gammal och inte lever hur länge som helst mer.

Snällheten personifierad

Lars Lerin är en av Nordens främsta akvarellkonstnärer, en av Sveriges mest folkkära konstnärer. Han har ställt ut i hela världen. Han är även en begåvad författare som har gett ut över 50 böcker. Lars är också känd från olika tv-program, med TV-serien Vänligen Lars Lerin blev han känd för folk utanför konstnärsvärlden. Han vann Kristallen (det svenska tv-priset) för programmet 2016 och blev samma år utnämnd till Årets tv-personlighet. Hans senaste tv-serie Lerins lärlingar är en succé.

Min mamma och mormor sa aldrig sin åsikt, utan de var rätt mjäkiga och ville inte stöta sig med någon

Mannen är inte bara oerhört framgångsrik, han framstår också som otroligt ödmjuk och snäll. Lars framtoning synkroniserad med hans värmländskt klingande svenska och efter att ha hört poddar med honom eller sett honom i olika TV-produktioner kan jag inte tro annat än att han är snällheten själv.

– Jag vet inte om jag kan hålla med om att jag är så snäll i alla lägen, men jag tror att min snällhet specifikt sitter i generna. Min mamma och mormor sa aldrig sina åsikter, utan de var rätt mjäkiga och ville inte stöta sig med någon. Jag har allt det här i släkten – man ska vara väldigt ödmjuk och snäll.

Man måste uppföra sig bra mot andra människor konstaterar Lars. Det är väldigt viktigt hur man som människa blir bemött till exempel i affären.

Jag levde väldigt destruktivt och jag skulle gärna slippa några av de erfarenheterna

– Men man måste se upp så att man inte låter köra över sig själv. Man måste ha självrespekt så att man inte blir för mesig. Och det vet jag inte om jag har lärt mig ännu riktigt.

Lars Lerin porträtt, skrattar
Bildtext Lars Lerins favoritlandskap är karga och steniga kuster. Han trivs också väldigt bra i skärgården.
Bild: Vanessa Forstén

Missbrukade mediciner och alkohol

Lars har en brokig historia av både alkohol - och pillermissbruk. Under den perioden var han inte alls snäll mot sig själv menar han. I 13 år bodde han på Lofoten i Norge – mycket kreativa år men också år kantade av ångest och illamående. En av tavlorna som är med på utställningen på Hanaholmen är inspirerade av hans tid på Lofoten.

– Jag får dra nytta av de erfarenheter jag fick under mina år på Lofoten. Jag levde väldigt destruktivt och jag skulle gärna slippa några av de erfarenheterna, men det här blev en del av mitt liv och då får jag göra det bästa jag kan av det.

Lars Lerin tänker en stund och så säger han att snällhet inte har att göra med en människas humör. Det är också viktigt att få vara arg.

Tycker inte om rutiner

Hemma på ön Hammarö utanför Karlstad bor Lars med sin familj. Med två små barn under fem är det livat där hemma. Det är både tungt och härligt.

– Nu är jag i den åldern att jag måste få säga att jag tycker att det är fantastiskt att det gick såhär. Tänk att jag får vara med om det här. Det hade jag aldrig ens vågat drömma om. Samtidigt är det Junior som tar mycket ansvar för uppfostrandet av våra två söner. Jag behöver inte vara så sträng där hemma, det får han ta hand om. Nämen, det låter nog väldigt konstigt det här märker jag, skrattar Lars.

– Junior är väldigt bestämd med vissa saker i uppfostran som vilka tider de ska äta och sova, borsta tänderna och sådär. Rutiner helt enkelt. Jag tycker inte det är så himla noga så jag låter Junior bestämma över det.

Lars Lerin ställer ut på Hanaholmen till och med den 25.8.2019. Han är också aktuellt med en gemensam utställning med maken Manoel MarquesGalleri Henriksberg i Hangö till och med den 23.6.2019.