Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vad händer med finländarna i IS-lägren? En expert svarar på 5 frågor om läget

Från 2019
Suomen Punaisen Ristin (SPR) oikeudellinen neuvonantaja Jani Leino, Kaivopuisto, Helsinki, 24.5.2019.
Bildtext Jari Leino är juridisk rådgivare på Finlands Röda kors.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

I går rapporterade Yle att det finns till och med 44 finländare i IS-läger i Syrien. I en video sade några finländska kvinnor att de vill återvända till Finland med sina barn. Men har de rätt att återvända, och hur borde Finland agera juridiskt? Vi bad en expert svara på fem nyckelfrågor.

Inrikesminister Kai Mykkänen kommenterade frågan tidigare i dag och sade att Finland inte vill ta emot de vuxna från lägret och att de kommer att gripas om de återvänder.

De finländska barnen och kvinnorna i IS-lägren behandlades också i Yles stora valdebatt inför EU-valet i går (artikeln är på finska).

Jani Leino är juridisk rådgivare på Finlands Röda kors. Han svarar på fem frågor om läget i lägren, och vilka de juridiska möjligheterna är.

1. Vem finns i de här lägren?

– Över 100 000 personer varav över 70 000 enkom finns i flyktinglägret Al-Hol i Syrien. För tillfället är 90 % kvinnor och barn. Hälften av dem är barn.

Här, i Al-Hol, finns alltså 44 finländare, enligt de finländska kvinnorna som Yles reporter har träffat i lägret.

Det är dramatiska siffror och man måste komma ihåg att det handlar om människor som flytt krig. Många av dem är sårade och en stor del är i behov av sjukvård så fort som möjligt, säger Leino.

2. Vad kan Finland göra?

– Största delen av människorna där har inte gjort sig skyldiga till något brott. Vi har lagstiftning i Finland som ser till att straffa personer som gjort sig skyldiga till krigsbrott och andra internationella brott.

Leino säger att de här personerna i mån av möjlighet ska ställas inför rätta, ifall det finns bevis som talar för att de har begått brott.

Utgångsläget är ändå att man inte är skyldig före det går att bevisa att man är det, påminner han.

3. Är det juridisk skillnad på kvinnor och barn i det här fallet?

– Juridiskt sett ska alla behandlas lika, oberoende av ålder. Barn har förvisso särskilda rättigheter på grund av att de är särskilt sårbara.

Leino säger att det i viss mån finns en förutfattad mening om att kvinnor inte gör något illa, men det stämmer inte.

Det finns sådana som deltagit i fientlig verksamhet, men det finns också kvinnor i lägren som är alldeles oskyldiga.

4. Kan Finland omhänderta de finländska lägerbarnen?

– Det är en väldigt radikal åtgärd att omhänderta ett barn och man måste i alla situationer låta barnets bästa styra eventuella åtgärder.

Men lösningen kan inte vara att man låter folk leva under omänskliga förhållanden, som i lägret Syrien, trots att en del barn och föräldrar är radikaliserade. Många dör i lägren, påminner Leino.

– Och de föräldralösa barnen är i en mycket mer sårbar position än de som har föräldrar i sin närhet. Deras situation är betydligt tryggare och bättre, säger Leino.

5. Vad säger lagen om att återbörda människor från den här typen av kriszon?

– De som inte har begått något brott har rätt att komma tillbaka till Finland, alla finländare har rätt att komma till Finland. Ifall de har begått ett brott ska de ställas inför rätta.

Leino betonar att det viktigaste är att komma ihåg att det handlar om människor. Barn är barn och utgångspunkten måste vara att de är offer. De har inte gjort sig skyldiga till något brott.

– Man måste behandla alla människor humant, oberoende av ifall de är brottslingar eller inte. Brottslingar har rätt till rättvis rättegång och human behandling. Barnen ska få komma hem tryggt, oberoende av ifall de gjort något eller inte.

Vidare förklarar Leino att det finns internationella regler och internationella humanitära konventioner som Finland kan stöda sig på i fall som berör gärningar som begåtts i samband med krig. I dem framgår vad som är tillåtet och vad som ska leda till straff.

Det finns också ett antal internationella konventioner vad beträffar terrorism, och t.ex. EU-rätt att stöda sig på.