Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sanna Päivärinta är Borgå stads klimatexpert: ”Staden ska göra det möjligt för invånarna att leva hållbart i vardagen”

Från 2019
Sanna Päivärinta utanför stadshuset i Borgå.
Bildtext Sanna Päivärinta jobbar i stadshuset i Borgå.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Sanna Päivärinta svarar för det klimatprogram som Borgå stad snart slår fast. Ett ambitiöst och modigt program med sikte på 2030, anser hon.

Utanför stadshuset i Borgå är det vårmarknad på gång. Bland försäljningsstånden och alla marknadsbesökare registrerar Sanna Päivärintas vana klimatögon både goda och mindre goda saker i stadsbilden.

- Här ser jag en hel del cyklar och cykelvägar, men jag ser också ganska mycket bilar. I Borgå är avstånden ganska korta så det skulle vara möjligt att cykla mer här, säger hon.

Sedan hösten jobbar Sanna Päivärinta i stadshuset som stadens expert på hållbar utveckling - en än så länge rätt sällsynt befattning inom den kommunala sektorn i Finland.

- Genast jag hörde om den här tjänsten så visste jag att det här är min grej. Jag är meteorolog till utbildningen och har forskat mycket om atmosfären.

Sanna Päivärinta utanför stadshuset i Borgå.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

I det kommande klimatprogrammet, som stöder sig på stadens strategi, är målet att göra Borgå till en kolneutral stad 2030.

- Vårt program är modigt och innehåller många åtgärder. År 2030 kommer ändå ganska snabbt emot.

Klimatprogrammet är dynamiskt och ska justeras i takt med utsläpp och åtgärder.

Åtgärderna gäller bland annat stadens anskaffningar, byggnader, trafikplanering och att stöda en cirkulär ekonomi, det vill säga stöda en ökad återvinning.

Ett känsligt ämne

- Staden ska göra det möjligt för invånarna att leva hållbart i vardagen, säger Sanna Päivärinta.

Tillsvidare har den respons hon har fått varit positiv för det mesta. Klimatprogrammet behandlas nu på nämndnivå och senare i juni av stadsstyrelsen.

- Klimatfrågan är en sak som är ganska känslig. Många tycker att det inte alls är en viktig fråga och sen tycker andra att den är jätteviktig. Responsen blir därefter.

Ungdomar protesterar mot klimatförändringen. I förgrunden synns två unga kvinnor varav den ena håller upp en skylt på vilken det står "Jorden är i våra händer!".
Bildtext Elever på klimatstrejk i januari i Borgå.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Därför är det viktigt att klimatprogrammet innehåller mer morot än piska.

- Det är staden som har ansvaret för åtgärderna och invånarna har en möjlighet att göra saker, säger hon.

Egen förändring

I sin egen vardag, med familj i ett nybyggt småhus på glesbygden utanför Borgå, försöker Sanna Päivärinta leva som hon lär.

- Jag försöker mitt bästa och cyklar till jobbet då jag kan, men med två små barn blir det nog att köra till dagis med bil.

Hon rör sig gärna ute i naturen med sin hund, läser en hel del och har till vissa delar lagt om sina matvanor. Rött kött finns allt mer sällan på tallriken och återvinning hör till vardagen.

- Det är faktiskt ganska trevligt att testa nya miljöaspekter och nya smakupplevelser som veganmat.

Här hittar du Borgå stads klimatprogram (på finska).

27.05.2019 En morgon med VM-fest, klimatprogram och nordisk körsång

19:29

Diskussion om artikeln