Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

BBC: Facebook planerar egen kryptovaluta med lansering år 2020

Från 2019
Några bitcoinmynt med något som liknar ett kretskort i bakgrunden.
Bildtext Bitcoin är den kändaste kryptovalutan. Lyckas Facebooks GlobalCoin få fler människor att använda digital valuta?
Bild: imago/McPHOTO/ All Over Press

Facebook har planer på att lansera en egen digital valuta kallad GlobalCoin år 2020. Genom att utveckla ett digitalt betalningssystem har bolaget möjlighet att konkurrera mot bankerna i värdetransaktioner.

Kryptovalutan ska testas redan under slutet av i år och ska vara klar för lansering i början av nästa år. Den här typen av valuta är baserad på blockkedjeteknologi och den för stunden kändaste programvaran är bitcoin.

Enligt BBC vill Facebook utveckla en digital valuta med hjälp av vilken det är möjligt att göra säkra transaktioner förmånligt, utan krav på att användaren har ett bankkonto. Målet är att kunna tävla mot bankerna och sänka transaktionskostnaderna för den enskilda konsumenten.

Facebook behöver trots det förmedlare som samarbetspartners, eftersom det behövs en instans som byter ut officiella valutor som till exempel euro till digital valuta. BBC rapporterar om att företaget redan förhandlar med ett flertal nätbutiker för att möjliggöra användningen av kryptovaluta som betalningsmedel.

Tidigare informationsläckor kan sätta käppar i hjulen

Lanseringen av kryptovalutan lär inte bli helt smärtfri. Facebook har kritiserats hårt under de senaste åren för bland annat hur de hanterar sina användares information. Informationsläckor har förekommit och blockkedjeexperten David Gerard säger åt BBC att företaget med hjälp av en egen valuta kan komma åt uppgifter om användarnas konsumtionsvanor.

Facebook har över två miljarder användare på sin plattform och äger bland annat meddelandetjänsten Whatsapp och bildtjänsten Instagram.

Nyhetsbyrån AFP uppskattar att Facebook kan ha tillräckligt inflytande för att göra digital valuta till ett vanligt betalningsmedel.

Finansbranschens internationella regleringar väntas föra med sig problem för projektet. Enligt BBC har Facebook redan diskuterat digivalutan med bland annat representanter från Englands bank och USA:s finansministerium.

Facebook förväntas komma med fler detaljer under den här sommaren.

Källor: Yle Uutiset, BBC, AFP

Artikeln är delvis en översättning av Yle Uutisets artikel BBC: Facebook aikoo julkaista oman digivaluuttansa "GlobalCoinin" vuonna 2020 – hamuaako yhtiö käyttäjien rahankäyttötietoja? skriven av Mikko Leppänen.

Diskussion om artikeln