Hoppa till huvudinnehåll

Sport

IL: Sakari Manninen nobbade NHL-klubbar – det färska kontraktet omöjliggör spel i Nordamerika under de två kommande säsongerna

Från 2019
Sakari Manninen jublar i kvartsfinalmatchen mot Sverige.
Bildtext Sakari Manninen jublar i kvartsfinalmatchen mot Sverige.
Bild: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK/AOP

Sakari Manninen har varit ett enormt utropstecken i det finska VM-hockeylaget. Efter 1 + 3 i kvartsfinalen mot Sverige toppar segerskytten den blåvita poängligan med 2 + 8 = 10 poäng på 8 matcher. NHL-spel är tidigast aktuellt hösten 2021 för den nu 27-årige pucktrollaren som har tecknat ett tvåårigt KHL-kontrakt.

Efter en stark säsong i KHL-laget Jokerit tecknade den 27-årige centern för en vecka sedan ett tvåårigt kontrakt med Helsingforsklubbens konkurrent Salavat Julajev Ufa.

Det har ändå spekulerats om en eventuell klausul som skulle möjliggöra spel i Nordamerika nästa säsong förutsatt att någon NHL-klubb efter VM erbjuder ett kontrakt. Manninens spelaragent Arif Hairden uppger till Iltalehti att en sådan klausul saknas.

– Manninen spenderar de två kommande säsongerna i Salavat Julajev.

"KHL:s storklubbar betalar bra"

Enligt Hairden snackade finländaren med många NHL-klubbar under säsongen.

– NHL skulle ha varit ett alternativ för Sakari. Men sedan tog KHL-topplaget Salavat Julajev Ufa kontakt och då föll bitarna rätt så snabbt på plats.

Jokerit sålde Manninens KHL-rättigheter till den ryska klubben. I västlig riktning gick en bunt pengar och KHL-rättigheterna till NHL-spelarna Miro Heiskanen och Henrik Borgström.

Enligt spelaragenten var KHL-avtalet lukrativare än ett eventuellt NHL-kontrakt.

– KHL:s storklubbar betalar bra. Sakari övervägde alla alternativ och bestämde sig för detta. Jag vill ändå understryka att beslutet inte enbart var ekonomiskt.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Diskussion om artikeln