Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ungdomar i hela världen strejkade på nytt för att stoppa klimatförändringen

Från 2019
Programmet är inte längre tillgängligt

Ungdomar runtom i världen deltog på fredagen i en ny global klimatstrejk arrangerad av ungdomsrörelsen Fridays for Future (fredagar för framtiden).

Arrangörerna räknade före evenemanget med att ungdomar skulle demonstrera i mer än 1600 städer i 110 länder.

Ungdomarna följer i den 16-åriga aktivisten Greta Thunbergs fotspår. För fyrtio veckor sedan började hon skippa skolan varje fredag för att i stället klimatstrejka utanför riksdagen i Stockholm.

En tecknad Greta Thunberg ser ut som Pippi Långstrump.
Bildtext En tecknad Greta Thunberg ser ut som Pippi Långstrump
Bild: AFP / Lehtikuva

Rörelsen som växte fram ur hennes aktivism ordnade en klimatstrejk den 15 mars i år som samlade cirka 1,5 miljoner ungdomar.

"Strejkerna blir större"

- Jag tror att politikerna över hela världen trodde att rörelsen skulle mattas speciellt i och med sommarlovet, sade Laure Miro, 16, som på fredagen strejkade för andra gången i Paris.

- Strejkerna blir större, fler och fler deltar och vi är fast beslutna. Vi kommer inte att sluta här, efter allt detta arbete, sade hon.

Rörelsen säger att den kommer att köra i gång en veckolång manifestation med start fredagen den 20 september, inför klimattoppmötet i FN:s regi den 23 september i år.

Bill McKibben som varit med om att grunda klimatrörelsen 350.org säger att vuxna kommer att ansluta sig till de unga genom att marschera ut ur arbetsplatserna och hemmen.

"Thunberg: EU-valet handlar om fel saker"

Thunberg som nominerats för Nobels fredspris uppmanar regeringarna att utropa ett klimatnödläge, något som redan hänt i Storbritannien, Skottland och Irland.

Greta Thunberg i Stockholm.
Bildtext Greta Thunberg och andra demonstranter i Stockholm
Bild: AFP / Lehtikuva

Thunberg talade till tusentals deltagare i Stockholm på fredagen. Hon sade att det pågående EU-valet som avslutas på söndag borde handla om att ta itu med klimatförändringen, men att det inte är fallet.

- Våra ledare har svikit oss, våra politiker har svikit oss, media har svikit oss så till den grad att vi till slut måste offra vår egen utbildning och göra allt det där som dom flesta vuxna inte vågar, att säga som det är, hur impopulärt och obekvämt det än må vara, sade Thunberg.

Källa: Reuters, SVT

Diskussion om artikeln