Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Granlunds läckra zorromål och Koivu som tystar hemmapubliken – här är några klassiska VM-matcher mot Ryssland

Från 2019
Uppdaterad 25.05.2019 11:00.
Mikael Granlund gör sitt zorromål mot Ryssland.
Bildtext Mikael Granlund gjorde ett magiskt mål i VM-semifinalen 2011.
Bild: /All Over Press

Mikael Granlund, Mikko Koivu och Jere Karalahti har alla gjort viktiga VM-mål mot Ryssland. VM-historien innehåller flera klassiska matcher mellan Lejonen och den ryska björnen och Yle Sporten listar några här.

Efter att Lejonen skickat hem de svenska NHL-stjärnorna väntar nu ett nytt klassikermöte. I dag ställs Finland mot ett stjärnspäckat Ryssland i VM-semifinalen.

Sedan Sovjetunionens fall 1991 har Finland och Ryssland mötts 20 gånger i VM-sammanhang. Här följer en liten genomgång av några minnesrika matcher.

2016 semifinal, Finland – Ryssland 3–1

Finland hade en starkt lag i VM. Med spelare som Aleksander Barkov, Patrik Laine, Sebastian Aho och Mikael Granlund förlorade man inte en enda match på vägen till finalen.

I semifinalen var det Ryssland som fick ge sig. Ryssland tog ledningen tidigt i matchen men Finland avgjorde i den andra perioden.

Sebastian Aho kvitterade efter 25.34 och tio minuter senare gav Jussi Jokinen Lejonen ledningen. I slutet av perioden klev Sebastian Aho fram igen och gjorde 3–1 som tog Finland till final. Finalen slutade sedan i en 0–2-förlust mot Kanada.

Sebastian Aho.
Bildtext Sebastian Aho var segerarkitekt mot Ryssland 2016.
Bild: EPA

2014 final, Ryssland – Finland 5–2

Finland går knackigt i gruppspelet och förlorar bland annat VM-premiären mot Lettland. Laget förlorar också mot Ryssland och USA i gruppspelet men slutar fyra i gruppen och går vidare.

Efter segrar mot Kanada och Tjeckien är Lejonen framme i final mot Ryssland. Iiro Pakarinen kvitterar matchen i slutsekunderna av den första perioden och knappa sju minuter in i den andra akten gör Olli Palola 2–1 för Finland.

Men sedan tar det roliga slut. Ryssland vänder matchen efter mål av bland annat Aleksandr Ovetjkin och Jevgenij Malkin och vinner till slut med 5–2.

Aleksander Ovetjkin och Iiro Pakarinen vid sargen
Bild: EPA/ANATOLY MALTSEV

2012 semifinal, Ryssland – Finland 6–2

Finland är regerande världsmästare och drömmer om en ny final, nu på hemmaplan. Men i semifinalen har laget inget att sätta emot Ryssland.

Janne Niskala ger Lejonen ledningen tidigt i matchen men sedan är det Ryssland för hela slanten. Jevgenij Malkin gör två mål i slutet av den första perioden och i den andra fortsätter Ryssland att trumma på.

Laget går fram till 6–1 innan summern ljuder för den andra periodpausen. Matchen är avgjord redan efter två perioder och i slutskedet av matchen ser Mikael Granlund till att Lejonen får in ett tröstmål. Ryssland vinner sedan VM-guldet och Finland förlorar bronsmatchen.

Sergej Sjirokov jublar, finska spelare deppar
Bildtext Sergej Sjirokov och Ryssland körde över Lejonen i semifinalen 2012.
Bild: EPA/KIMMO BRANDT

2011 semifinal, Finland – Ryssland 3–0

En modern klassiker. Semifinalen står 0–0 i början av den andra perioden då Mikael Granlund bjuder på något alldeles extra.

Granlund snor pucken i sarghörnet och går bakom den ryska kassen. Han lyfter upp pucken på klubbladet och gör sitt klassiska zorromål.

En hel ishockeyvärld står och gapar. Mikael Granlund blir namnet på allas läppar och målet blev ett frimärke.

I den sista perioden dödar sedan Lejonen matchen med två snabba mål. Jani Lajunen gör 2–0 och Jarkko Immonen fastställer slutresultatet i powerplay. Finland går till final och tar sitt andra VM-guld genom tiderna.

Finland-Ryssland (utdrag, endast i Finland) - Spela upp på Arenan

2007 semifinal, Ryssland – Finland 1–2 efter förlängning

VM-turneringen spelas i Ryssland. Värdnationen vinner över Finland med 5–4 i gruppspelet men i semifinalen får Lejonen revansch.

Jevgenij Malkin gör 1–0 för Ryssland efter 8.36 men Jukka Hentunen kvitterar några minuter senare. 1–1 står sig sedan under resten av den ordinarie speltiden och matchen går till förlängning.

Knappt sex minuter hinner gå innan Mikko Koivu tystar hela Ryssland. Tuomo Ruutu skickar en puck mot mål, Koivu snappar upp den framför den ryska målvakten Aleksandr Jeremenko och skickar Finland till final.

Mikko Koivu kämpar om pucken mot den ryska målvakten och en back
Bildtext Mikko Koivu sköt Finland till final.
Bild: / All Over Press

1999 gruppspel, Ryssland – Finland 3–3

Finland ligger under med 2–3 då matchen går in i sin sista minut. Finland får spela i powerplay och plockar även ut målvakten Miikka Kiprusoff.

Med sex spelare mot fyra på isen spelar Lejonen runt i anfallszonen medan Ryssland försvarar frenetiskt. Tiden håller på att rinna ut men då två sekunder återstår att spela hittar Raimo Helminen backen Jere Karalahti framför kassen. Karalahti skjuter direkt och pucken går i mål via stolpen.

Det oavgjorda resultatet gör att Finland vinner gruppen. Laget reser sedan hem från Norge med ett VM-silver.

Jere Karalahti lämpar om pucken
Bildtext Jere Karalahti.
Bild: EPA/YURI KADOBNOV

1997 gruppspel, Ryssland – Finland 4–7

VM på hemmaplan och Finland möter Ryssland i den sista gruppspelsmatchen. Finland ligger under med 3–4 efter två perioder men bjuder sedan på en maffig målexplosion.

18-årige Olli Jokinen kvitterar då drygt halva den sista perioden är spelad. Målet väcker Lejonen och några minuter senare trycker först Janne Ojanen in 5–4 och sedan gör Saku Koivu 6–4.

Jarmo Myllys gör några viktiga räddningar i slutskedet av matchen och Mika Nieminen sätter 7–4 då 45 sekunder återstår.

Dagens semifinal mellan Finland och Ryssland börjar klockan 16.15. Yle Sporten följer med matchen i en chatt som öppnar en halv timme innan nedsläpp.

Diskussion om artikeln